Валутни курсове за 04.05.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Разни / Спасяването на света от глад – основна цел на Bee Smart

Спасяването на света от глад – основна цел на Bee Smart

В първата част на конкурса за проекти, които могат да променят света, The Venture, организиран от Chivas Regal, проведен между септември и декември в България, Bee Smart победиха над 50 български концепции, за да достигнат до глобалния финал.

Проектът впечатлява с основната си цел – да спаси човечеството от глад. Това го прави един от най-значимите. Основателят на Bee Smart Сергей Петров зададе изненадващ въпрос: Знаете ли, че 30% от храната, която консумираме, зависи от пчелите, а те са напът да изчезнат?” И допълни, че целта на компанията е това да не се случи.

Без пчелните популации, 1/3 от които умират всяка година, ще трябва да забравим за кафето и бадемите,  цените на плодовете и зеленчуците ще станат твърде високи, а някои животни като кравите ще бъдат застрашени от изчезване.

ПчелиСофтуерът, разработен от Bee Smart, позволява на пчеларите да следят състоянието на пчелите в кошера и индикира проблеми, за да се вземат своевременни мерки за отстраняването им. Единна база данни ще събира състоянието на кошерите от цял свят, а анализът се очаква да даде ключа към разрешаване на проблема с високата смъртност на пчелите.

Ранди Оливър, един от най-известните пчелари, който отдавна търси решение на задачата, вече е поръчал технологията на проекта.

Инвестиция от бизнес акселератора NEVEQ 2, награда от World Summit Awards за иновации в сферата на Health and Environment и призът „Най-иновативен продукт” на пчеларското изложение в Пловдив са част и от другите признания, които получи компанията, стартирала инициативата. Младите предприемачи заедно с конкурентите си преминаха едноседмичен курс в университета в Оксфорд, организиран от The Venture, за подобряване лидерските способности, бизнес познания и презентационни умения, вече са готови да се явят пред международно жури в Ню Йорк през юли, за да се преборят за 750 000 долара от наградния фонд.

Гласуване по интернет ще разпредели останалия четвърт милион долара

Водещ мотив на The Venture е, че на всеки пазар по света се заражда ново поколение потребители, за които бизнесът трябва да бъде сила, създаваща добро и работеща в негова полза.

Предприемачите могат да допринесат за промяна на социалната среда с идеите си и Bee Smart се осъзнава като мотор на тези процеса, а по този начин ще се помогне в усилията на правителствата и неправителствените организации в тази насока.

Виж също

Трафик камери

Катаджии и камери ще дебнат побеснели шофьори по пътя към морето

Като мярка за справяне с трафика през лятото, породен от големия наплив на автомобили към …