Валутни курсове за 19.03.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Свят / Европа / Надцакването с визи между Европа, САЩ и Канада продължава

Надцакването с визи между Европа, САЩ и Канада продължава

Натиск върху Европейската комисия да вземе до 12 юли становище по отношение на безвизовото пътуване на американските и канадските граждани в шенгенското пространство се опитват да наложат страните членки и евродепутатите им.

Това бе продиктувано от желанието САЩ и Канада да премахнат визовите ограничения за някои от европейските страни, в отговор на което гражданите отвъд Океана да продължат да пътуват свободно в страните от Шенген.

Канада обаче запази ограниченията за България и Румъния, а в САЩ не могат свободно да влизат български, румънски, кипърски, полски и хърватски граждани.

Европейците смятаха, че ако от Европейската комисия излязат с единна позиция, която да обосновава негативните икономически и политически последствия от една евентуална визова война, нямаше да има нужда от допълнителна аргументация, а САЩ и Канада биха предприели необходимите действия за облекчаване на визовия режим.

Холандия, която предаде на Словакия председателството на ЕС, не подкрепи тази инициатива с обяснението, че подобен ход от Европейската комисия не е описан в законодателството. Словакия също защитава тази позиция.

Въпреки всичко, надеждите са, че Европейската комисия ще предприеме тази стъпка, на базата на която Съветът да реагира и ще предизвика призиви в американските медии за ответни действия.

Европейската комисия засега не се ангажира с конкретни действия след 12 юли, но вместо нея Съветът, Европейският парламент или някоя засегната страна могат да сезират съда на ЕС в Люксембург по болния въпрос.

Визи за американци и канадци обаче едва ли ще бъдат въведени, защото въпросът трябва да получи подкрепата на мнозинството от депутатите, които да ратифицират подобен акт, а нито една от потърпевшите страни не разполага с достатъчно влияние и депутати, които могат да гарантират подобно мнозинство. Следващата седмица комисията ще разгледа въпроса, а в Брюксел ще пристигне канадският министър за имиграцията, бежанците и гражданството Джон Макколъм.

Виза Канада
Източник: Wikimedia / Kristoferb

Ако визовите ограничения останат, това ще постави под съмнение споразумението за свободна търговия с Канада.

България и Румъния са в позиция да не го подкрепят, ако въпросът с пътуването на техните граждани продължи да виси. Процесът по ратификацията на споразумението е предвиден да продължи до две години.

Европейската комисия вече съобщи, че Канада и ЕС са се ангажирали да предприемат „значителни” действия за решаването на въпроса с визовата реципрочност. Това стана ясно след като еврокомисарят по миграцията и вътрешните работи Димитрис Аврамопулос посети Торонто, а между Канада, България и Румъния текат консултации за разрешаването на въпроса.

При становище от Европейската комисия за липса на реципрочност, Европейският парламент и Съветът могат да възразят до 4 месеца, а ако се въздържат от становище, то ще бъде публикувано в официалния вестник на ЕС, а премахването на безвизовото пътуване на граждани от САЩ и Канада ще стане 24 месеца след тази публикация и ще важи първоначално за срок от 12 месеца.

Виж също

Източник: Wikipedia

Камион-убиец прегази 80 души в Ница

За най-малко 80 жертви сред които и поне 6 деца съобщава прокуратурата в Ница, след …