Валутни курсове за 19.03.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Анализи / Българският пенсионер – център на подигравки и лишения

Българският пенсионер – център на подигравки и лишения

Социалната пенсия за старост ще бъде увеличена с 3 лева от 1 юли новина или абсурд ?!

Правилно виждате снимка, разположена в ляво. Това е всеки трети, не само малко пораснал, а и млад български гражданин, принуден да брои „до болка познатите жълтици“, с едничката цел да оцелее.

Времето не прощава на никого – всички рано или късно ще стигнем до заветната пенсионна възраст, а до тогава с колко по 3 лева ще разполагаме, за да изживеем спокойно старините си?

Социалната пенсия за старост ще бъде увеличена с 3 лева от 1 юли – новина или абсурд ?! Правилно виждате снимка, разположена в ляво. Това е всеки трети, не само малко пораснал, а и млад български гражданин, принуден да брои „до болка познатите жълтици“, с едничката цел да оцелее. Времето не прощава на никого – всички рано или късно ще стигнем до заветната пенсионна възраст, а до тогава с колко по 3 лева ще разполагаме, за да изживеем спокойно старините си? Невероятно, но факт! В България пенсията с убийствено най-нисък размер е едва 115 лева и 15 стотинки. Само от финансова гледна точка ли е ощетен българския пенсионер или изобщо страда от липсата на уважение? Без значение, че социалната пенсия за старост не е конкретно свързана с отчитане на трудова дейност и за нея „могат да се борят“ лица, навършили 70 години, има и още едно невероятно условие, което кандидат-пенсионерът трябва да покрие. „Доходът на член от семейството не трябва да надвишава гарантирания минимален доход - 65 лева месечно“. Това е повече анормално, защото по този начин вероятността да попаднете в тази „група от избрани“ се свежда до минимум. Кого задоволява правителството увеличавайки пенсиите с толкова неадекватни проценти – себе си или гражданите? Обстановката е съвсем реална – пазарите са залети от пенсионери, които продават цветя само, за да припечелят за къшей хляб . Дори не мога да си представя как моята баба или дядо ще се качи в градския транспорт и при броене на толкова старателно пазените и затоплени от стискане монетки, няколко стотинки няма да достигнат. И все пак да не забравяме, че българинът е горд – но кого му е приятно да види насълзени човешки очи? Мисля, че е нередно да прибягваме към статистики и цифри, които така или иначе показват как България не желае да напусне дъното и то не само на пенсионно ниво. След този напълно кратък обзор на случващото се, все пак смятам за нужно да спомена и бюрократщината, в която са длъжни да затънат преди своето оттегляне „всички видове“ пенсионери. Все пак да не бъдем черногледи! Утрешният ден може да донесе на хората, дали живота си за просперитета на държавата, много по-солидно „увеличение на признанията“, които заслужават.Невероятно, но факт! В България пенсията с убийствено най-нисък размер е едва 115 лева и 15 стотинки.

Само от финансова гледна точка ли е ощетен българския пенсионер или изобщо страда от липсата на уважение?

Без значение, че социалната пенсия за старост не е конкретно свързана с отчитане на трудова дейност и за нея „могат да се борят“ лица, навършили 70 години, има и още едно невероятно условие, което кандидат-пенсионерът трябва да покрие.

Доходът на член от семейството не трябва да надвишава гарантирания минимален доход – 65 лева месечно“. Това е повече анормално, защото по този начин вероятността да попаднете в тази „група от избрани“ се свежда до минимум.

Кого задоволява правителството увеличавайки пенсиите с толкова неадекватни процентисебе си или гражданите?

Обстановката е съвсем реална – пазарите са залети от пенсионери, които продават цветя само, за да припечелят за къшей хляб .

ПенсионерДори не мога да си представя как моята баба или дядо ще се качи в градския транспорт и при броене на толкова старателно пазените и затоплени от стискане  монетки, няколко стотинки няма да достигнат.

И все пак да не забравяме, че българинът е горд – но кого му е приятно да види насълзени човешки очи?

Мисля, че е нередно да прибягваме към статистики и цифри, които така или иначе показват как България не желае да напусне дъното и то не само на пенсионно ниво.  След този напълно кратък обзор на случващото се, все пак смятам за нужно да спомена и бюрократщината, в която са длъжни да затънат преди своето оттегляне „всички видове“ пенсионери.

Все пак да не бъдем черногледи! Утрешният ден може да донесе на хората, дали живота си за просперитета на държавата, много по-солидно „увеличение на признанията“, които заслужават.

Виж също

Източник: Wikimedia

Що е то патриотизъм и има ли почва у нас?

Подобен като конструкция и, разбира се, различен по съдържание въпрос беше задал навремето Дядото във …