Валутни курсове за 19.03.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Свят / Близък изток / По време на Рамадана „Ислямска държава“ са убили 5 200 души

По време на Рамадана „Ислямска държава“ са убили 5 200 души

Източник: Pixabay
Източник: Pixabay

„Ислямска държава“ се похвали, че по време на атентатите през месеца на Рамадан, общият брой на убитите и ранените достига до 5 200 души.

На 14 различни места в Европа, Азия, Африка, Ирак, Сирия и САЩ са извършените терористичните атаки, пише в седмичното списание на джихадистката групировка. В споменатите нападения влизат и тези извършени срещу гей бара в Орландо, Флорида и в ресторанта в Дака, Бангладеш.

Към днешна дата най-смъртоносното нападение извършено от „Ислямска държава“ е в Багдат, където почти 300 души загинаха, след като камион натъпкан с експлозиви се взриви на търговска улица след залез слънце, когато готвещите се края на Рамадан са изпълнили кафенета и магазини. Никъде в списанието, обаче не се споменава нападението на летище „Ататюрк“ в Истанбул, където 41 души умряха.

По правило месецът на Рамадан е времето, в което мюсюлманите извършват анализ на личността си. Мирно време, което обаче бе използвано от Ислямска държава“ като период, в който се води най-ожесточената свещена война. В навечерието на започването на празника, говорителят на джихадистите  се обърна с призив към техните поддръжници по целия свят, да убиват колкото се може повече неверници.

Виж също

Източник: Wikipedia

Камион-убиец прегази 80 души в Ница

За най-малко 80 жертви сред които и поне 6 деца съобщава прокуратурата в Ница, след …