Валутни курсове за 19.03.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / България / Близо до Вас / Без изненади в конкурса за главен архитект на Варна

Без изненади в конкурса за главен архитект на Варна

Заемащият длъжността главен архитект на Варна Виктор Бузев очаквано спечели конкурса за длъжността, след като получи 68,23 точки, а заелият второто място арх. Жулиан Начев събра 56,84 точки.

Провеждането на конкурса бе наложено, защото Бузев заемаше поста от 2013 г. на основание Чл. 16 от Закона за държавния служител и работеше на непълно работно време.

Приетите изменения в този закон позволяват на работещите на непълно работно време държавни служители да заемат само експертни длъжности, а не е предвидена ръкводна длъжност на непълно работно време без конкурс и договорите на заварените на такива длъжности държавни служители, назначени по реда на този член от Закона, се прекратяват и се обявява конкурс.

 На 19 май бе обявен такъв конкурс, а на 6 юни станаха ясни имената на тримата кандидати.

До 15 юни те трябваше да представят Концепция за прилагане на общия устройствен план на Варна „в контекста на стратегическите устройствени документи от регионално и национално равнище”.

Резултатите от класирането на концепциите бяха обявени миналата седмица и се видя, че Бузев и Начев са на първите две места.

Сроковете за организиране и провеждане на конкурса предизвикаха негодувание сред гилдията и гражданските сдружения във Варна, а върхът му бе достигнат от решението на администрацията да проведе защитата на концепциите при закрити врата.

Варна
Източник: Wikimedia /vacacionesbulgaria.com

В социалната мрежа бе организирана групата „Публичен конкурс за архитект на Варна”, в която се настояваше за публичност при избора, а членовете й искаха да получат достъп до финалната защита на концепциите.

Искането бе отхвърлено и защитата се проведе пред членовете на назначеното жури, а граждани не бяха допускани. Заради надигащото се недоволство обаче от пресцентъра на Община Варна бе разпратено съобщение, че двамата кандидати и секретарят на администрацията Нора Момчева, която бе и председател на комисията, ще са на разположение на гражданите и журналистите за въпроси.

Съобщението бе разгласено само 40 минути по-рано и почти никой не успя да реагира с присъствие.

Един от инициаторите на групата в интернет Славена Панайотова изрази възмущението си от обявената среща с кандидатите за главен архитект на Варна в средата на работната седмица и в средата на работния ден, а краткият срок от разпращането на съобщението до самата среща показва липсата на желание за публичност, уточни тя, защото малцина биха реагирали за толкова кратко време.

Срещата се състоя, но в края й Нора Момчева каза, че мненията и въпросите на присъстващите няма да бъдат взети под внимание при определяне на победителя.

Виж също

Делфин

Задава се нов мор на делфините

Масовото измиране на малки делфини, което се случи през миналото лято, е напът да се …