Валутни курсове за 24.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Спорт / Италиански съдия и грешка в защита бутнаха Франция към финала

Италиански съдия и грешка в защита бутнаха Франция към финала

Франция достигна до последния мач в турнира на своя земя след победа над Германия с 2:0.

Освен голмайстора на двете попадения Антоан Гризман в главно действащо лице се превърна и съдията Никола Рицоли от Италия, който в продължението на първото полувреме удари мощно рамо на домакините и свирна твърде дискусионна дузпа в тяхна полза за предполагаемо нарушение на Швайнщайгер, за което той дори нямаше видимост, но се поддаде на претенциите на французите и в крайна сметка посочи бялата точка.

Германците владееха по-често топката, статистиката малко преди края на двубоя отчете 69:31% притежание в тяхна полза, но не успяха да реализират положенията си. Франция се възползва от своите и нанесе първо поражение на маншафта на голямо първенство от 1958 г., когато побеждава с 6:3, а оттогава германците вземаха своето на първенствата през 1982, 1986 и 2014 г.

Дидие Дешан реши да не прави промени в печелившия състав от мача срещу Исландия, докато колегата му Йоаким Льов имаше задачи за разрешаване, след като Матс Хумелс, Сами Кедира и Марио Гомес нямаше да могат да участват. На линия за двубоя се появиха Емре Джан, Юлиан Дракслер и Себастиан Швайнщайгер.

Франция започна въодушевена пред собствена публика и създаде първото голово положение чрез технично нахлуване на Гризман в наказателното поле, но отправения от него удар бе спасен от Нойер.

Постепенно германците взеха инициативата и отговориха с удар на Джан, който затрудни максимално вратаря Юго Лорис.

В 21-та минута Тони Кроос бе набрал скорост и мощно нахлу в наказателното поле, където бе разбалансиран от Пол Погба, но Рицоли си замълча.

При една от редките контраатаки Жиру се озова сам срещу Нойер, но в последния момент Хьоведес се намеси с чист шпагат и предотврати опасността. Така дойде и най-спорният момент в мача. В едноминутното продължение съдията реагира покровителствено на домакинска реакция за игра с ръка на Швайнщайгер при единоборство в наказателното поле и даде дузпа. Виновникът и Месут Йозил получиха жълти картони. Антоан Гризман хвърли в екстаз цяла Франция, като бе безпощаден от бялата точка.

https://twitter.com/equipedefrance/status/751147049761009664

Началните минути на второто полувреме отново бяха за домакините. Това бе за кратко, защото германците отново взеха инициативата в търсене на изравняването, но французите се бранеха сполучливо.

„Петлите” издебнаха своя момент и след нетипична грешка в защита на бундестима Пол Погба успя да центрира от границата на наказателното поле по левия фланг, Нойер спаси първоначално удара на Оливие Жиру, но топката попадна в Гризман, който я търкулна между краката на вратаря в опразнената врата и пътят към финала бе открит.

Германия бе изправена до стената и тръгна мощно напред. Още в първата атака след изпълнение на центъра Кимих отправи техничен фалцов удар, но топката срещна сглобката на гредата и се отклони. Действията бързо се пренесоха в другия край на терена, където Гризман замалко да оформи хеттрик. В 82-та минута Хьоведес пропусна да намали с глава. Натискът на германците продължи, но все така безуспешно. В даденото продължение и Кимих бе близо до почетен гол, но решителна намеса на Лорис запази вратата на „петлите” суха.

https://twitter.com/equipedefrance/status/751307003792920576

Така Франция отстрани големия си съперник от надпреварата и за трети път се класира на финал на европейско първенство, като предишните два пъти триумфира и с титлата – през 1984 г. отново на своя земя и през 2000 г. Голмайсторът Гризман има 6 гола и е много близо до приза за топреализатор, но ще влезе в двубой за него с Кристиано Роналдо и Португалия във финалния мач, а двете му попадения го извеждат преди Зинедин Зидан и го изравняват с Тиери Анри по брой голове на финали на европейско първенство.

Виж също

Анди Мъри (от ляво), Източник: Wikipedia

Трета титла от Големия шлем за Анди Мъри

Шотландецът Анди Мъри спечели финала на Уимбълдън срещу представителя на Канада Милош Раонич с 6–4, …