Валутни курсове за 19.03.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Разни / Култура / Открива се Роженският събор

Открива се Роженският събор

Източник: Wikimedia
Източник: Wikimedia

От 15 до 17 юли ще се проведе Съборът на народното творчество и животновъдство „Рожен” 2016 г.

На сцените ще се представят над 5000 изпълнители от всички фолклорни области в страната

Стартът на проявата е предвиден за 10:30, когато председателят на Народното събрание Цецка Цачева ще приветства участниците и гостите и ще открие официално събора.

По установената традиция ще прозвучи химнът на проявата „Бела съм, бела, юначе”

168 певчески групи, 29 ансамбъла, 63 танцови състава, над 140 индивидуални изпълнители и 7 оркестъра ще представят пред множеството красотата на българския фолклор, традициите на народа ни. Предвидени са 17 народи обичая, които ще бъдат пресъздадени за зрителите.

207 народни читалища ще участват с изпълнители. Формации от детски градини, училища, пенсионерски клубове и организации на хора с увреждания ще допринесат с артистизма си за настроението на събора.

3-годишната Виктория Петрова от силистренското село Зафирово е най-малкият участник, който ще се представи с индивидуално изпълнение на народна песен.

85-годишният Стою Чонгаров от оркестър „100 каба гайди” пък е най-възрастният.

Формациите „Чудо на Рожен”, „101 каба гайди”, „100 каба гайди” и множество други гайдари ще демонстрират майсторството си на традиционния за Родопите инструмент.

Българският трибагреник с размери 26 на 300 метра ще покрие почти 8 дка от поляните на Рожен. За 13 часа във всеки от дните е предвидено Голямо Роженски хоро, където желаещите ще могат да покажат умения.

Експозиции на национални и регионални музеи, етнографски сбирки, изложение на занаяти, чевермета и традиционни ястия, изложения на месни и млечни храни от фермата и на горска техника, конни атракции, народни веселби и нестинари ще са част от проявите, които ще се грижат за доброто настроение и обогатяване на познанията на гостите на събитието.

Община Смолян е организирала специална автобусна линия, която да обслужва желаещите да присъстват. Паркинг за няколко хиляди автомобила ще задоволява нуждите на тези, които решат да посетят събитието на колела. Апелът е да се проявява разбиране и толерантност, за да се избегнат инциденти.

Виж също

Източник: Wikipedia

Очаква се увеличение на руските туристи с 30% през това лято

Ще има увеличение на руските туристи по българското Черноморие. По думите на Николина Ангелкова, министър на …