Валутни курсове за 19.03.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Здраве / Всеки трети инсулт е причинен от вдишването на замърсен въздух

Всеки трети инсулт е причинен от вдишването на замърсен въздух

Приемайки физически нечист въздух, организма предприема насилствено увеличение на кръвното налягане и затлъстяването

Само за 3 месеца, попадайки в човешкия организъм, замърсеният въздух може да преструктурира едни от най-важните процеси в тялото и да доведе до изключителното влошаване на стойностите на кръвната захар, триглицеридите и холестерола. Това на свой ред указва пряко влияние върху хората, потенциално предразположени към инсулт.

Списание „Лансет“ публикува статия, която посочва, че според статистиките – вглеждайки се в случаите на инсулт в световен мащаб, замърсеният въздух указва пряко влияние и допринася за инсултите на повече от 30% от хората. Това автоматично значи, че нечистият въздух влиза в списъка на факторите, които директно застрашават човешкото здраве.

Проучването

Данните, отразени в изданието са регистрирани от новозеландски учени. Те са изследвали основните причини, подтикващи организма към инсулт. Разглежданите в изследването случаи са от 1900 до 2013 година. Те са включвали хора от 188 държави. Констатациите на специалистите показват, че замърсяването на въздуха, взимайки под внимание фините прахови частици е аналогично опасно и може да бъде разгледано на нивото на всички фактори, които подтикват организма към прекомерно затлъстяване и вдигане на кръвното налягане.

И основната причина е…

Смог
Източник: Flickr / erhard.renz

Пребиваването в неблагоприятна среда, вдишвайки на прекомерно замърсен въздух и то в период до 3 месеца е основният причинител за високото кръвно налягане, завишените нива на холестерол и тези на триглицеридите. Всички тези фактори сериозно застрашават човешкото здраве. Освен това са основните виновници за влошаването на сърдечносъдовите функции и често водят до лоши последици или т.н. удари.

При инсулт кислородът се превръща в дефицитно зависим. Съответно той не може да достигне до засегнатата зона в мозъка, което на свой ред причинява загуба на клетки. Наблюдава се нарушаване кръвообращението, което може да доведе до образуването на различни видове тромби. Въпреки че се предполага, че медицината на 21-ви век е достатъчно развита сфера, инсултът продължава да бъде една от най-опасните и водещи фактори за цялостното влошаване на живота на претърпелия го.

Можем да следваме няколко прости правила, за да избегнем инсулта

Всеки, който желае по някакъв начин да се предпази от появата на подобно застрашаващо живота събитие, може да започна от спирането на цигарите. След това трябва да промени хранителните навици. С други думи да преустанови приема на захарни изделия и приемът на алкохол. Вместо тях могат да се яд

ат плодове, зеленчуци, бобови и пълнозърнести храни. На последно място, но не и по важност се нарежда физическата активност, без която инсултът потенциално дебне от всеки ъгъл.

Виж също

Махмурлук

Пиян ли си? А на колко години си?!

Здравни специалисти разясняват защо тежестта на махмурлука се измерва аналогично на възрастта Здравни специалисти създадоха …