Валутни курсове за 19.03.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Спорт / Нулево равенство като гост дава добър шанс на „Левски” да премине през „Марибор”

Нулево равенство като гост дава добър шанс на „Левски” да премине през „Марибор”

Източник: Wikipedia
Източник: Wikipedia

В първи мач от втория предварителен кръг на Лига Европа отборът на „Левски” постигна добър турнирен резултат като гост на „Марибор” и завърши 0:0.

„Сините” разчитаха на над 1200 верни фенове на трибуните в Словения и за първи път от доста време не допуснаха гол при гостуване в европейския клубен турнир.

Столичани можеха да грабнат и победата в последните минути, но им липсваше малко повече настойчивост. Въпреки това те очакват с оптимизъм реванша в София, защото видяха, че няма от какво толкова да се притесняват и съперникът е напълно преодолим.

Люпко Петрович използва две от новите попълнения – Антонио Аниете и Димитър Пиргов. Други промени при вицешампионите нямаше и съставът бе очакван, докато домакините заложиха на офанзивна тактика пред близо 9000 свои привърженици.

Боян Йоргачевич трябваше да бъде внимателен още в началото, когато не прецени добре намесата си при центриране от корнер, но защитата ликвидира опасността. „Левски” отправи първия си удар в 13-та минута, но Джереми де Ноойер не уцели вратата.

За „Марибор” Хотич опита стралба в 21-та минута, но също не бе точен.

Аниете и Връховец отправиха анемични удари към противниковите вратари, а в 30-та минута Христов получи жълт картон за грубо нарушение срещу съперника. Скоро Костадинов го последва и също бе предупреден от съдията.

Нар и Христов комбинираха добре в края на полувремето и можеха да постигнат нещо повече, но Ханданович се намеси успешно.

Вршич и Байде замениха Салалич и Връховец на полувремето. В 55-та минута Таварес бе оставен непокрит и стреля, но не уцели вратата от близко разстояние. Футболистите на „Левски” започнаха да действат по-припряно след 60-та минута и върнаха инициативата на домакините, мощно подкрепяни от публиката. В 67-та минута отново Таварес стреля опасно, този път във вратата, но Йоргачевич се намеси успешно.

Столичани загубиха средата на терена и трудно организираха действията си. Христов бе заменен в 70-та минута от Бабатунде Адениджи.

Омориги влезе на мястото на Новакович в 75-та минута за „Марибор”. При редките минавания на центъра от „сините” Адениджи нахлу в наказателното поле, след като успя да елиминира бранител, стреля силно, но Ханданович се намеси и предотврати опасността. След малко и Бабатунде имаше възможност да стреля, но не успя да отправи добре топката. В 83-та минута гредата спаси „Левски” от попадение във вратата му, след като Таварес бе оставен непокрит да стреля след корнера.

В последните минути Люпко Петрович извади Аниете и го замени с Мики Орачев. В добавеното време Костадинов можеше да отбележи след засечено центриране отдясно, но не уцели вратата.

Така „Левски” записа първо нулево равенство на чужд терен в евротурнира след 2010 г., когато отстрани АИК (Стокхолм) след победа с 2:1 в София. Ако „сините” победят „Марибор”, това ще е и първо елиминиране на противник оттогава, тъй като за отбора последваха „сушави” години и отпадания в първия кръг от „Спартак” (Търнава), „Сараево” и „Иртиш” (Павлодар). Столичани ще играят и за първи път пред новата трибуна в международна среща, а с представянето си в Словения играчите на „Левски” прекъснаха негативна серия от четири поредни загуби, допуснати, когато играят с резервния жълт екип.

Виж също

Източник: Wikipedia

Евро 2016 остави домакинът Франция разплакан – Португалия прибра купата

С резултат 1-0 приключи финалът на Евро 2016. За първи път от началото на провеждането …