Валутни курсове за 19.03.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Здраве / Здраво ли е вашето сърце?

Здраво ли е вашето сърце?

За да бъде най-важният орган в човешката система напълно здрав, естествено е първата асоциация да бъде „здравословен начин на живот“. Оказва се, че само това не е достатъчно. За да се хвалим дълго време със здраво сърце е нужно да бъдем колкото се може повече позитивно настроени, да се усмихваме и да загърбим елементарните проблеми, които са неизменна част от нашето ежедневие.

СърцеТова каза проф. Генчо Начев – директор на болница „Св. Екатерина“.

Следващите думи на професора може да озадачат повечето хора, но въпреки това той спокойно заяви: „Диетата е важна, но ако тя е неприятна за човека, повече вреди“.

Докторът даде някой основни, но важни за здравето съвета: „Важен е и спортът, но той също трябва да е в умерени количества, както и алкохолът. Трябва да се избягват цигари, наркотици и анаболи. След 40-годишна възраст хората трябва да се преглеждат поне веднъж годишно и да следят състоянието на цялото си тяло„.

Безкръвните операции са за предпочитане

Според проф. Начев безкръвните сърдечни операции са наистина за предпочитане, тъй като възстановяването на пациентите не трае толкова дълго. За жалост, заради високите цени, не всеки може да си позволи подобен вид интервенция. За отваряне на гръден кош обикновено трябва да сме подготвени с около 3600 лева. А за безкръвните операции, специалистът коментира, че цифрата е в пъти по-висока – около 50 000 лева.

Професорът не забрави да спомене, че НЗОК поема безкръвните операции, но има няколко важни условия, които трябва задължително да бъдат покрити преди да се легне на операционната маса. Става дума, че планирането на подобен вид интервенция е наистина важно, а персоналът от медици трябва да е повече от добре подготвен, за да се справи брилянтно с тази не толкова лека задача.

Виж също

Махмурлук

Пиян ли си? А на колко години си?!

Здравни специалисти разясняват защо тежестта на махмурлука се измерва аналогично на възрастта Здравни специалисти създадоха …