Валутни курсове за 19.03.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Свят / Близък изток / Външният министър на Египет посети Израел и призова за мир

Външният министър на Египет посети Израел и призова за мир

Източник: Wikipedia
Източник: Wikipedia

Външният министър на Египет Самех Шукри направи неочаквано посещение на Израел, чрез което апелира към изцяло мирни отношения. Оказа се, че последната подобна визита на държавния глава е била преди цели 9 години.

Той използва срещата си с израелският министър, за да призове Кайро да опита да възобнови мирните преговори с палестинците, като основната причина за този призив е липсата на нужната сигурност.

На срещата в Израел премиерът Бенямин Нетаняху посрещна своя политически колега. Шукри не се поколеба и заяви, че двете държави изпитват абсолютна нужда от сътворяване на един нов мост, в основите на който се таи изцяло и само доверие. Именно по този начин ще се стигне до гладки преговори, насочени към мирните действия. Подобен опит за нормализиране на диалог между двете страни беше направен преди две години, но заради стеклите се обстоятелства – преговорите бяха прекъснати.

Шукри ясно заяви своето становище: „Вече не е приемливо да се твърди, че статуквото е най-доброто, което може да бъде постигнато“. Източници потвърдиха, че в края на миналия месец израелският министър е провел и среща с Махмуд Абас  –  президентът на Палестина.

През месец май тази година, президентът на Египет Абдел Фатах ал-Сиси също реагира аналогично на министър Шукри и призова двете страни да преустановят вражеските си отношения и да сложат началото на мирни. Сиси предложи по пътя на примирието, държавите да наблегнат на възможността за постигане на мир чрез предлагане на реално по-близък диалог с Израел.

Освен това египетският президент не пропусна да предложи възраждането на Арабската мирна инициатива от преди 14 години. В това число влиза пълното признаване на Израел от арабските страни. Единственото условие е страната да не претендира, т.е. напълно да се откаже от придобитите през войната от 1967 г. територии. „Подусловието“ гласи, че Израел трябва да даде своето съгласие за едно „по-справедливо решение“ на палестинския въпрос. В отговор на това Нетаняху заяви, че този въпрос подлежи на обсъждане, но не по начина, по който президента го е представил. С други думи – налагат се основни промени.

Виж също

Ми-25

ИДИЛ-ските терористи успяха да свалят хеликоптер с руски пилоти и то с американско оръжие

Джихадистите от терористичната групировка „Ислямска държава“ не се спират пред нищо, а демонстративно използват американски …