Валутни курсове за 19.03.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Свят / Европа / Новоназначения и смени в състава на британския парламент. Борис Джонсън е новият външен министър

Новоназначения и смени в състава на британския парламент. Борис Джонсън е новият външен министър

Източник: Wikimedia
Източник: Wikimedia

Новият британски външен министър е Борис Джонсън. Неговото назначение дойде непосредствено след като Тереза Мей зае поста на министър – председател в сряда вечерта.

Джонсън няма да има пълни правомощия в преговорите между Великобритания и Европейския съюз, тъй като се очаква премиерът Мей да открие нов министерски пост – този на министъра по въпроси, касаещи Брекзит. Този пост ще бъде заеман от Дейвид Дейвис, който преди отказа да стане част от кабинета на Камерън, тъй като предпочитал да наблюдава и критикува от задните редове на Даунинг стрийт.

По време на кампаниите преди провеждането на референдума на 23 юни, Борис Джонсън бе от страната на онези, които и в крайна сметка спечелиха – поддръжниците на напускането на кралството от ЕС.

Сред първите дейности, които Тереза Мей извърши след като встъпи в длъжност, бе и назначаването на Амбър Ред за вътрешен министър. Този пост до вчера бе заеман от самата Мей.

Заради подадената оставка на финансовия министър Джордж Озбърн се наложи и за неговото място в британския парламент да бъде направена смяна. На негово място от днес ще бъде министърът на външните работи, от кабинета на Камерън, Филип Хамънд.

Не променен остана поста на Майкъл Фалън, който ще продължи да изпълнявана дейността на министър на отбраната. Министър по международната търговия ще бъде Лиъм Фокс, който също е заемал поста на министър на отбраната. Ресорът отговарящ за търговската дейност между различни страни и Великобритания е новосформиран.

Канцлерът на Германия Ангела Меркел, очаква с нетърпение да работи с Тереза Мей. В отговор на въпроса „Какво очаква германския канцлер от новия британски премиер?“, говорителят на Меркел заяви: „Ще оставим британците да вземат своите решения сега“.

По време на церемонията за встъпване в длъжността министър-председател, Тереза Мей заяви, че ще продължи с борбата със социалното неравенство, ще направи опит за откриването на 2,5 млн. нови работни места, както и да намали бюджетния дефицит на страната. „Искам Великобритания да е работеща страна не просто за облагодетелстваните малцинства, но за всички граждани на страната. Мой приоритет ще бъдат не силните, не богатите, а работещите хора“, каза новият премиер на Обединеното кралство.

 

Виж също

Източник: Pixabay

Проектът АЕЦ „Белене” е пагубен за България, според Валери Симеонов

Излезлият напоследък отново на дневен ред проект за АЕЦ „Белене” предизвика коментара на съпредседателя на …