Валутни курсове за 19.03.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Бизнес / При интерес от Европа, Русия има готовност да рестартира „Южен поток”

При интерес от Европа, Русия има готовност да рестартира „Южен поток”

Руският министър на енергетиката Александър Новак декларира, че Русия има готовност да възобнови проекта  „Южен поток”, ако Европа гарантира, че има интерес към него.

Александър Новак
Александър Новак, Източник: kremlin.ru

Той посочва, че няма промяна в първоначалната позиция на руската страна, а тя е, че ако България и Европейската комисия покажат, че се интересуват и гарантират, че ще има търсене след построяването на тръбопровода и създаването на такава сложна и скъпа инфраструктура, Русия е готова да се заеме със строителството и да гарантира доставката на необходимото количество газ. Позицията потвърждава казаното от руския президент Владимир Путин в Гърция преди месец, че Русия има готовност да вземе участие във всеки енергиен проект на Стария континент, стига да има предварителни гаранции.

„Южен поток” беше един от най-мащабните енергийни проекти, който щеше да се реализира на териорията на Европейския съюз, като морската му отсечке бе предвидено да започне край гр. Анапа на руското Черноморие, да премине през изключителната икономическа зона на Република Турция по дъното на Черно море и да излезе на българския бряг недалеч от Варна.

Дължината на трасето е 931 км.

Експлоатацията трябваше да започне в началото на тази година, като при пълно натоварване четирите тръби щяха да доставят 63 млрд. куб. м. природен газ годишно към Европа.

В края на 2014 г. президентът Владимир Путин заяви на посещение в Турция, че прекратява проекта, защото руската страна няма разрешението на България и при тези условия реализацията на проекта не може да продължи. Безсмислено е да бъде построена морската отсечка, а да няма разрешение от българска страна. Вместо това Русия предложи на Турция да изгради газопровода „Турски поток” по дъното на Черно море и със същия дебит.

Обрат в плановете настъпи, когато турските ВВС свалиха руския бомбардировач Су-24 в гранична територия между Сирия и Турция и проектът бе спрян. С излизането на Великобритания от Европейския съюз отново може да настъпи поврат в стратегията за общия енергиен пазар и Русия е готова да заеме нишата.

Износът на природен газ от  Великобритания за 2015 г. е бил 10 млрд. куб. м.

Обединеното кралство е и нетен вносител на газ с източник от Норвегия. При новия статут на Великобритания тя може да излезе от общия енергиен съюз и „Газпром” ще спре доставките за пазара на Острова, който ще се насочи отново към Норвегия.

Това ще доведе до увеличаване на доставките на руски газ към ЕС.

Всички тези събития ще бъдат съобразени с действията на Великобритания, защото още не е изяснена процедурата и сроковете по реализацията на Брекзит.

Виж също

Източник: Wikimedia

Новоназначения и смени в състава на британския парламент. Борис Джонсън е новият външен министър

Новият британски външен министър е Борис Джонсън. Неговото назначение дойде непосредствено след като Тереза Мей …