Валутни курсове за 29.03.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Разни / Във Франция отхвърлят референдум, подобен на този във Великобритания

Във Франция отхвърлят референдум, подобен на този във Великобритания

Лидерът на крайнодесния „Наиционален фронт” Марин льо Пен призова за референдум във Франция, още преди гласуването на 23 юни във Великобритания.

Бившият министър-председател Ален Жупе и министърът на икономиката Еманюел Макрон допускат възможност за допитване към гражданите по въпроси за промени в Европейския съюз, но отхвърлят идеята за подобен референдум на този, проведен на Острова.

Жупе, който е в кампания за получаване на мандат за кандидат-президент от десницата в лицето на републиканците, заяви, че основите в ЕС трябва да се променят с одобрението на гражданите, но към момента е политически безотговорно да се организира допитване във Франция по аналогия с референдума във Великобритания. Мнението му е, че Европа първо трябва да бъде създадена, а на някакъв етап в бъдещето ще е необходимо и допитване за пътя й и реформите в ЕС, но това трябва да стане не само във Франция, а във всички страни от съюза.

Коментарът на Жупе е в унисон с изказването на икономическия министър Еманюел Макрон, който заяви, че Европа се нуждае от нова пътна карта, гласувана от гражданите и добави, че следващата стъпка трябва да е организирането на истински стойностен референдум за ЕС, след който Европа да предефинира принципите си.

Президентът Франсоа Оланд и премиерът Еманюел Валс подчертаха нуждата от реформи в общността, но не посочиха необходимост от референдум.

Подобно допитване във Франция би имало непредсказуем резултат, защото в обществото нараства разочарованието от Брюксел. Франция и Холандия отхвърлиха с референдум през 2005 г. проект за европейска конституция.

Ален Жупе
Ален Жупе, Източник: Wikimedia

И други десни политици освен Жупе, които се борят за номинация от републиканците за президентските избори, залагат на картата с референдума, но мнението на експертите е, че в момента политиците изживяват „синдрома Камерън”, тъй като виждат, че по друг начин няма да вдигнат рейтинга си, ако не лансират въпроса за допитване.

Проучванията на общественото мнение показват, че Ален Жупе, който е премиер в периода 1995-1997, има по-висока подкрепа сред дясномислещите от бившия президент Никола Саркози, а има и одобрението на привърженици на левицата, което може да натежи в определяне на кандидатурата за президент от консерваторите през ноември.

Жупе предвижда спиране на разширяването на ЕС, засилването на сътрудничеството по социални въпроси в еврозоната и ново споразумение за контрол на външните граници. Шенгенското ограничение за свободно придвижване на гражданите не работи и това поставя въпроса дали външните граници на съюза да не се охраняват от европейска гранична агенция.

Франция ще има водеща роля в предстоящите преговори с Великобритания по излизането й от ЕС, тъй като е втората икономическа сила след Германия. Политическият елит е узрял за идеята да се реализира по-голяма интеграция в рамките на еврозоната, но гражданите може да не споделят това мнение.

Виж също

Трафик камери

Катаджии и камери ще дебнат побеснели шофьори по пътя към морето

Като мярка за справяне с трафика през лятото, породен от големия наплив на автомобили към …