Валутни курсове за 19.03.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Свят / Северна Америка / След 9 години строителна дейност, Панамският канал вече позволява преминаването на кораби гиганти

След 9 години строителна дейност, Панамският канал вече позволява преминаването на кораби гиганти

Панамският канал вече позволява преминаването на мегакораби.  Благодарение на извършеното разширяване на водния път, по него вече ще могат да минават плавателни съдове от клас „Постпанамакс“.  До преди началото на строежа на новите шлюзове през канала се движеха кораби, които са от по-нисък клас „Панамакс“. Тяхният максимален товар е повече от три пъти по-малко в сравнение с този, който мегакорабите могат да превозят.

За да се стигне до този исторически, за световната морска търговия, момент, от началото на проекта за разширяване на Панамския канал са изчистени общо 150 млн. кубични метра скали и пръст. За изграждането на шлюзовете, пък,  са използване 192 000 тона стомана. Грандиозният проект е на стойност 5,25 млрд. долара.  Разбира се освен от финансова и материална гледна точка, голям е броят на работниците, трудили се за обновяването на канала – 40 000.

Панамски канал
Панамски канал, Източник: Wikimedia

Новите шлюзове са монтирани на входно-изходните точки на Атлантическия и Тихия океан. Друг вид реновираща дейност е изкопаването на нови канали, както на широчина, така и на дълбочина, което позволява приминаването на по-големи кораби. За в бъдеще се планира  старият маршрут да бъде използван от по-малко габаритни кораби, докато новият е пригоден за корабите гиганти. Като превантивна мярка, всички съоръжения, с които каналът разполага са двойно подсилени.

След разширяването 96 процента от всички кораби

в света ще могат да минават през шлюзовете ни“, каза говорителят на службата, ръководеща канала Моника Мартинес. Също така тя посочи че прогнозите са позитивно настроени към увеличение на преносът на товари на 600 млн. тона годинишно, което същност е два пъти повече от сегашното количество.  Броят на преминаващите кораби всеки ден няма да бъде променен. През новите шлюзове също така ще могат да минават и танкери, натоварени с втечнен природен газ.

Откриването на уширения канал направи китайският контейнеровоз „Коско шипнг Панама“. На борда му имаше над 9 000 контейнера, с който товор той навлезе през новите шлюзове под звуците на оркестър и овациите на тълпата. „Коско“ е модерен мегакораб, който е дълъг 300 метра и широк 48,2 метра.

Виж също

Виза Канада

Надцакването с визи между Европа, САЩ и Канада продължава

Натиск върху Европейската комисия да вземе до 12 юли становище по отношение на безвизовото пътуване …