Валутни курсове за 19.03.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / България / Политика / Проектът АЕЦ „Белене” е пагубен за България, според Валери Симеонов

Проектът АЕЦ „Белене” е пагубен за България, според Валери Симеонов

Източник: Pixabay
Източник: Pixabay

Излезлият напоследък отново на дневен ред проект за АЕЦ „Белене” предизвика коментара на съпредседателя на Патриотичния фронт Валери Симеонов.

Той го сравни с „Южен поток” в първия му вариант и го определи като пагубен и без полза за България.

Интересите на България, а не на Русия трябва да са на първо място и затова няма нужда от упреци и недоволство, каза Симеонов.

Страната няма нужда от нови мощности, защото консумира половината от произведената електроенергия, износът е намален наполовина, а „Белене” е донесла досега само загуби, обобщи положението председателят на Националния фронт за спасение на България.

Предложението на БСП за възобновяване на строежа на централата е неприемливо за Симеонов, въпреки че е възможно това да се възложи на външен инвеститор, допълни той.

По въпроса за президентските избори съпредседателят на Патриотичния фронт потвърди за обща кандидатура с ВМРО, а очакванията са и с „Атака” да бъде постигнато разбирателство, защото личните отношения с Волен Сидеров трябва да бъдат загърбени, понеже двамата лидери са зрели и ще го направят, обеща Симеонов.

От формацията са готови на преговори за обсъждане на добри и полезни за страната предложения, дошли от всяка партия с изключение на ДОСТ и ДПС, обърна внимание Симеонов, като даде за пример предишната президентска кампания, когато 14 партии са постигнали коалиция. Стремежът е да се обединят възможно повече парламентарно представени политически партии, за да се постигнат полезни решения, а пътят е в ползотворния диалог. Валери Симеонов подчерта, че когато е необходимо, застава и против мнението на управляваата коалиция. Отправено е предупреждение към ГЕРБ, че в определен момент могат да гласуват и с БСП, когато се счете, че предложение, дошло оттам, е по-сполучливо.

На този етап има основания да се подкрепи управлението на ГЕРБ, което е коренно различно от тоталитарния модел, наложен при първия кабинет Борисов. Самият министър-председател сега е променен, коментира Валери Симеонов.

Спорните промени в приключилото гласуване на Изборния кодекс бяха също коментирани от председателя на НФСБ. Той подчерта, че протестиращите за нарушените права на българите в чужбина са спрели да недоволстват, когато Росен Плевнелиев е обявил, че се оттегля от борбата за втори мандат. Симеонов вижда причината за това в подкрепата за изборите, която държавният глава е трябвало да получи от ДПС. Затова на преден план се афиширал предтекстът, че „се борим за правата на турците”, а когато Плевнелиев се отказал от президентството, „балонът се пукна и спряха с тези претенции”, анализира Валери Симеонов.

Виж също

Източник: Pexels

„Данък уикенд” с нова разновидност

Нов вид облагане, свързан с „данък уикенд”, измислиха управляващите. От Нова Година влязоха в сила …