Валутни курсове за 19.03.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / България / Образование / По 6000 ученици годишно ще бъдат подготвяни за ИТ сектора

По 6000 ученици годишно ще бъдат подготвяни за ИТ сектора

Източник: Wikipedia
Източник: Wikipedia

Отчита се сериозен недостиг на кадрите, насочени към ИТ бизнеса и затова бранша се насочва към учениците

На среща на вицепремиера и министър на образованието и науката Меглена Кунева с ръководството на Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ) бяха обсъдени едни от най-важните точки за развитие на ИТ бизнесът у нас.

От БАСКОМ имат идея, която включва ежегодното обучение на 6000 ученици, които са в етапа на своето средно образование. Финансовото подпомагане ще бъде изцяло за сметка на асоциацията.

На срещата Кунева заяви категорично, че преподавателите в ИТ образованието е повече от нужно да се поддържат с определени стимули.

 Председателят на БАСКОМ Стамен Кочков конкретизира защо асоциацията се е насочила именно към по-малките възпитаници на българската образователна система:  „ИТ бройките в университетите не достигат за бизнеса и затова се обръщаме към средното образование„. Всеки знае, че за да се стане програмист на ниво – отнема време, но Кочков смята, че учениците ще „влязат в час“ в рамките на 2 до 3 години. С други думи – те ще могат спокойно да бъдат подготвени да  програмират.

Председателят допълни още, че: „Асоциацията също иска да подготвя учители за системата. Бизнесът разработва три пилотни проекта в Математическата гимназия „Баба Тонка“ в Русе, в Математическата гимназия в Пловдив и в едно училище в София. За целта ще отделим и собствен финансов ресурс до 500 000 лева“.

Специалистите от БАСКОМ се обърнаха към самата държава с призива – инициативата им да бъде доразширена финансово. По този начин възможност за подобна реализация ще имат не само учениците от професионалните училища, но и тези от обикновените гимназии.

На свой ред вицепремиерът Меглена Кунева изрази абсолютната си подкрепа относно този креативен проект. Тя е на принципа, че резултатите трябва да бъдат налице.

Виж също

Възръстен мъж

Третата възраст у нас не е забравена – сдоби се с университет

Представянето на новоучредения Национален български университет „Трета възраст” бе съпроводено от няколко основни статистики и …