Валутни курсове за 18.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / България / Образование / Третата възраст у нас не е забравена – сдоби се с университет

Третата възраст у нас не е забравена – сдоби се с университет

Представянето на новоучредения Национален български университет „Трета възраст” бе съпроводено от няколко основни статистики и разяснения относно проекта

Според данните, засягащи пряко пенсионерите, 58% от тези, които живеят в градовете, на месец получават пенсии в размер между 100 и 300 лв.

Други 800 хиляди са възрастните, които пребивават в държавата, разполагат с месечен доход на стойност 154 лева.

Какво представлява „Трета възраст“

Национален български университет „Трета възраст” е неправителствена организация. Основната й идеология е да предлага напълно безплатни обучения за опресняване на знанията на възрастните хора, натрупвани през годините. Освен това организацията се стреми да осигури достатъчно социални контакти на участващите пенсионери. Накрая, но не последно място се грижи за организацията на различни атрактивни дейности, пряко свързани с физическа активност.

Председателят на сдружението Национален български университет „Трета възраст” доц. Ганчо Попов заяви, че съставянето на организация с подобна цел е била повече от нужна.

Кой ни вдъхнови

Попов подчерта, че главните мотиви за учредяване на Национален български университет „Трета възраст“ са били подтикнати основно от практиката на другите държави, които очевидно активно се грижат за по-възрастните жители на своите страни.“ Застаряващото общество променя социалния модел. Необходима е социализация на възрастните хора. Демографската катастрофа заставя хората от третата възраст да актуализират знанията си. Емигриралите с децата си към 2 млн. българи, които са в репродуктивна възраст, остават самотни и тъжни, без грижа и подкрепа стотици хиляди възрастни родители„, добави още той.

Основните дейности са свързани с…

Възръстен мъж
Източник: Pixabay

Научният секретар на сдружението доц. Гена Велковска ясно подчерта това, че техният университет няма да бъде буквално конкурент на останалите ВУЗ-ове в България.

Доц. Велковска разясни какво ще представлява новооткритата институция: „Университетска структура е дотолкова, доколкото тя едновременно се занимава и с обучение, и с изследователска дейност от гледна точка на потребностите на хората, намиращи се в третата възраст. И дотолкова, доколкото ще се занимаме с цялата тази проблематика, без да игнорираме институциите от изпълнителната и законодателна власт. По-скоро ръка за ръка и рамо до рамо с всички тези институции“.

Тепърва предстои „Трета възраст“ да стане част от интернет пространството. На сайта на университета всеки ще може подробно да се запознае с дейностите, които ще бъдат развивани. Освен това желаещите кандидат-членове спокойно могат да се информират и да станат елемент от необикновеното учреждение.

Виж също

Дебитна карта

Магнитни или дебитни карти отварят вратата на гимназия

Нов пропускателен режим с безплатни дебитни карти или с магнитни карти, които ще струват 2 …