Валутни курсове за 19.03.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / България / Транспорт / БДЖ: Няма да изгубим пътници – ще си ги върнем комбинирани карти за влак и градски транспорт

БДЖ: Няма да изгубим пътници – ще си ги върнем комбинирани карти за влак и градски транспорт

Източник: Pixabay
Източник: Pixabay

БДЖ не успява да запази пътниците си – губи средно между 8 и 10% на година

Това бе съобщено от Димитър Костадинов – управител на „БДЖ Пътнически превози“

От БДЖ смятат, че проблемът може да се реши. Става дума за комбиниране на транспортните организацията между железопътния транспорт и самият градски транспорт. Самата идея ще може да покрие транспортните схеми само на големите градове. Железничарите“ възнамеряват да обединят всячески старанието на самите железници, областните администрации и общинските ръководства.

В центъра на замисъла стои оформянето на „двойни“ карти, комбиниращи такава за влак и за градски транспорт. Важно е да се отбележи момента с получаването на отстъпка и то не само от едната, но от двете цени на картите.

Какво предстои

С началото на следващата година, от БДЖ възнамеряват да реализират още нещо – дестинацията от София до Перник и обратно да стане по-достъпна. С други думи, по този маршрут се очаква да се движат на всеки 20 минути влакове, и то в сутрешните и вечерните часове. По този начин работещите хора ще имат възможност да отиват и да се прибират с влак. Такава организация се очаква да има и за живеещите в Искърското дефиле.

За да бъде реализирана тази идея е нужна финансова подкрепа. Шефът на пътническите превози сподели своето мнение по въпроса като каза, че от компанията ще си самопомогнат като покрият 23% от цената на услугата. Останалата част от помощта се очаква да бъде запълнена от държавна субсидия. Костадинов констатира, че именно това е основната причина поради която около 10% от гарите в България не разполагат с нужния транспорт. Да не говорим за самите такси, които също ги няма. Това всячески затруднява хората, които желаят да пътуват.

Напред във времето, от БДЖ планират да осъществят основен ремонт на линията Пловдив – Стара Загора. Затова се налага да се установи преходен маршрут – през Димитровград, това на свой ред ще удължи с около 30 минути пътуването от София до Бургас.

 

Виж също

Трамвай

Студент „заби в земята“ транспортната система в София

Студент показа по оригинален начин несъгласието си с нововъведенията в градския транспорт От скоро влезе …