Валутни курсове за 19.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Спорт / Фамозен обрат от 0-2 сета срещу Чилич доближи Федерер на две крачки от титлата

Фамозен обрат от 0-2 сета срещу Чилич доближи Федерер на две крачки от титлата

Роджър Федерер бе напът да се прости с мечтата за нова титла на „Уимбълдън”, след като за малко повече от час игра срещу името му на таблото имаше нула в графата за сетовете, а опонентът му Марин Чилич разполагаше вече с два сета аванс.

Маестрото обаче се потруди здраво, спаси три мачбола и в крайна сметка успя да обърне развоя на мача, за да се класира на полуфинала.

6–7(4)1 4–6, 6–3, 7–6(9), 6–3 бе цифровото изражение на победата.
Първият сет премина под хегемонията на сервиращите. Чрез слайс бекхенд на ретур Федерер се мъчеше да неутрализира мощните сервиси на хърватина и да наруши играта му с ниски върнати топки. Това обаче не му донесе нужния успех.

Чилич залагаше на агресивна игра и опитваше да смути бекхенда на швейцареца. До две точки за пробив достигна Федерер при 2–2 и 15–40 в подаването на Чилич, но не можа да ги оползотвори заради отлични комбинации от сервис и завършващ удар от форхенд на хърватина. Стигна се до тайбрек, в който Чилич успя да пласира няколко дълбоки ретура, проби подаването на Федерер и дръпна с 5–0. Маестрото се помъчи да се върне в сета и успя да намали до 4–6 след марков минаващ удар от бекхенд по правата, но нов ретур на Чилич го притесни и заедно с подаването си загуби и първата част. Статистиката отчете безкомпромисните 90% спечелени точки на първи сервис от хърватина. Бившият шампион от US Open продължи с агресията и във втория сет и постоянно притискаше Федерер на ретур. При 1–1 Чилич стигна и до точка за пробив след три мощни бекхенда, а в последвалото разиграване Федерер сгреши и бе пробит. Още в следващия гейм швейцарецът можеше да върне пробива след две двойни грешки от страна на Чилич, но с отличен втори сервис той доведе нещата до дюс, а малко по-късно успя и да затвърди брейка и дръпна с 3–1. Хърватинът продължаваше да сервира на много високо равнище, а Федерер така и не успяваше да разчете тези гръмотевични удари, макар да се опита в движение да разнообрази посрещането от дъното на корта. Чилич подаваше при 5–4 за сета и швейцарецът успя да реагира с хубав ретур по правата за 0–15, но след грешка от бекхенд на удобна топка и добри сервиси на Чилич и този сет отиде в сметката на хърватина.

Третият сет започна без шансове за пробиви, но постепенно Федерер напипваше ритъма, качеството на първия му сервис се повишаваше и започваше да настига Чилич по броя на асовете. При 2–1 за швейцареца добър ретур от бекхенд по правата и неуспешна къса от противника докараха нещата до дюс, но само толкова. На свой ред Чилич показа отново агресия с мощен минаващ удар от форхенд и резултатът стана 3–3.

В подаването на Федерер изглеждаше, че сякаш всичко за него съвсем скоро ще приключи, защото допусна изоставане с 0–40. Пределна мобилизация от негова страна, придружена от дръзновена игра и хитър кик сервис му спечелиха следващите пет точки и гейма за 4–3. Чилич явно още преживяваше пропуснатите възможности, защото се разконцентрира и допусна нетипични на фона на досегашното си представяне грешки, а с двойна предаде подаването си за първи път в мача. Федерер не се нуждаеше от много време, за да затвори сета с бекхенд по правата.

Роджър Федерер
Роджър Федерер, Източник: Flickr / Justin Smith

В нов критичен момент се превърна четвъртият гейм от новия сет за Федерер, когато изостана с 15–40 в подаването си, но съперникът му не успя да се възползва на ретур от втория сервис на швейцареца и геймът бе спасен за 2–2. На свой ред Чилич също даде два брейкбола и изостана с 15–40 след две магически отигравания на  Федерер от бекхенд по правата. Чилич се концентрира и с три аса и още един печеливш удар докара нещата до 3–2 в своя полза. При 5–4 хърватинът стигна и до първия си мачбол в подаването на Федерер, но отново не успя да се възползва при втори сервис на противника и последва ново изравняване за 5–5. С куриозен удар с рамката, превърнал се в печеливша къса топка и уинър по правата от форхенд Маестрото се опита да спести емоции от втори тайбрек, но Чилич овладя напрежението и отново поведе. Швейцарецът допусна още един мачбол, като изостана с 30–40 в последното си подаване за сета, но прояви хладнокръвие и със серия от асове докара нещата до нов тайбрек. Съперниците си вземаха подаванията до 4–3, когато ретур от бекхенд на Федерер бе отсъден в аут, но системата Ястребово око показа, че е добър и минипробивът бе факт. Маестрото взе първото си подаване и имаше сетбол на свой сервис, когато не успя да завърши удобна топка от центъра на корта и върна интригата в тайбрека. Следващите точки бяха драматични и вълнуващи. Чилич получи нов мачбол при 7–6, но не можа да се възползва на ретур от втория сервис на противника. При 9–9 хърватинът пропусна от форхенд на опразнения корт, което щеше да му даде нов мачбол, но след още малко Федерер оползотвори сетбола и изравни сетовете.

Маестрото бе набрал скорост и при 3–2 достигна до точка за пробив след демонстрация на изключителна защита. В последвалото разиграване обаче сгреши от бекхенд и прати топката в мрежата, а по-късно с ас Чилич изравни. При 4–3 за Роджър два блестящи минаващи удара и форхенд в движение по диагонала дадоха две нови точки за пробив пред Маестрото, този път Чилич се пропука и изкара форхенда си в аут, а проверката с електронната система само потвърди това. Така се стигна до толкова важния пробив и при 5–3 швейцарецът сервираше за мача. Той вече нямаше как да изпусне нещата от контрол и с бърз гейм подпечата обрата.

Така Федерер се класира за полуфинала, където ще мери сили с друг бомбардер – Милош Раонич, който отстрани сензацията на турнира Сам Куери, елиминирал на по-ранен етап Световния номер 1 Новак Джокович.

Виж също

Анди Мъри (от ляво), Източник: Wikipedia

Трета титла от Големия шлем за Анди Мъри

Шотландецът Анди Мъри спечели финала на Уимбълдън срещу представителя на Канада Милош Раонич с 6–4, …