Валутни курсове за 19.03.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Разни / Култура / „Българският Лувър” е на сериозна загуба

„Българският Лувър” е на сериозна загуба

Източник: Wikipedia
Източник: Wikipedia

От писмен отговор на министър Вежди Рашидов към депутата от реформаторския блок Настимир Ананиев става ясно, че разходите на филиалите на Националната художествена галерия и мегамузея, който трябваше да обедини галериите за чуждестранно и българско изкуство, са шест пъти по-големи от приходите.

Регистрираните приходи след отварянето на „Българския Лувър”, както придоби известност сградата на „Квадрат 500”, и всички филиали на галерията са 166790 лв. Същевременно, от май 2015-а до същия месец през тази година разходите са 1049020 лв. 533 хил . от тях са само за заплати, 245 хил. отиват за вода, горива и енергия, а 239 хил. са за „външни услуги”, без да се конкретизира какви са точно те.

Прави впечатление, че 43% от посещенията са осъществени в дните за свободен достъп

Посетилите за едногодишен период галерията са 275 хил., като 149 хил. са проявили интерес към новата сграда на „Квадрат 500”, но само 27250 от тях са си купили билет, а останалите 119 хил. са посетили новия музей в дните със свободен вход или по празниците, когато посещението също е безплатно.

„Българският Лувър” струва по 10 лева за възрастен и 5 лв. за пенсионери и учащи. Деца под 12 години с придружител, лица с физически увреждания, ученици и студенти от художествени училища, служители на музеи и журналисти посещават безплатно еспозициите.

Интересът към новата сграда не оправдава шумната реклама, съпроводила процеса на реконструкцията й. Проектът, който бе залегнал в стратегията на министър Рашидов, глътна 31 млн. лв. Голяма част от тях дойдоха по европейски програми, но за адаптирането на Южното крило ще са необходими нови 12 млн.

Държавата плати още 65 хил. за проекта, от който Министерството на културата предвижда да спести средства. За сравнение, Централният исторически музей, който не се рекламира така, е бил посетен от 266 хил. души, но въпреки всичко се отчита спад в посещаемостта на музеите като цяло.

С 0,4% или 4763 посещения по-малко са отчетени за миналата година, с което се спира възходящата тенденция за посещение на музеи през изминалото десетилетие. Сериозен спад се забелязва и от наплива на чуждестранни туристи, които са намалели с 6,9%, след отбелязания пик през миналата година.

Виж също

Вежди Рашидов

Оставката на Вежди Рашидов бе поискана от Асоциацията на европейските журналисти

Българската национална телевизия и Българското национално радио са пълноправни обществени медии Асоциацията на европейските журналисти-България …