Валутни курсове за 19.03.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / България / Близо до Вас / Премиерът Борисов не позволи стотици чинари да бъдат изсечени в Силистра

Премиерът Борисов не позволи стотици чинари да бъдат изсечени в Силистра

Министър-председателят на България Бойко Борисов не позволи финансирането на благоустройственият проект да продължи

Борисов очевидно е от тези депутати, които имат специално отношение към околната среда. Министър-председателят категорично забрани плануваното изсичане на около 100 дървета от вида „Чинар“. С този свой акт, той допринесе за природното развитие и спаси от оголване главната улица в град Силистра.

От самата община по-рано одобриха тези дървета да бъдат изсечени. Финансите за инициативата бяха предоставени от Европа.

От правителствената пресслужба, съобщиха, че днес премиерът се е разпоредил Министерството на регионалното развитие и благоустройството да преустанови всякакви действия по и самото финансово подпомагане на проекта.

Основните причини, които Борисов е изтъкнал са пряко свързани с предпазването от изсичане на иначе „здравите“ дървета, виреещи по силистренската улица. Именно това е главният довод, който е подтикнал премиера да се разпореди и да спре  европейското финансиране на проекта.

Чинар
Източник: Wikimedia / Jean-Pol GRANDMONT

От кабинета съобщиха още, че премиерът е поискал в началото на идната седмица,  органът на оперативна програма „Региони в растеж“ да премине към пълното преразглеждане на проекта. Положението е малко парадоксално, тъй като община Силистра по-рано е приела проекта, а сега се налага отново да мине през самата нея. Въпреки това искането е внесено и следва да бъде изпълнено.

Чинар (Platanus) или платан представлява широколистно дърво от семейство Чинарови (Platanaceae). Включва близа 10 вида големи дървета. Platanus kerrii е вид вечнозелено дърво и то единствено не сменя своите листа – за разлика от останалите видове. Обикновено чинарите виреят главно край бреговете на реки и в други предимно влажни местности. Не изключено и да се открият в по-сухите региони.

Виж също

Делфин

Задава се нов мор на делфините

Масовото измиране на малки делфини, което се случи през миналото лято, е напът да се …