Валутни курсове за 19.03.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Свят / Азия и Австралия / Русия и Китай с нова мащабна бизнес инициатива на стойност 50 млрд. долара

Русия и Китай с нова мащабна бизнес инициатива на стойност 50 млрд. долара

Русия и Китай продължават да поддържат отлични отношения

Руският президент Владимир Путин сключи изгодна за страната сделка по време на посещението си в Китай. Освен това на тази среща руската и китайската държава се споразумяха за бъдещите си начинания.

Пред медиите в Пекин, руският държавен глава каза: „Бяха избрани петдесет и осем бизнес инициативи на обща стойност 50 млрд. долара“. Двете сили не изгубиха време в празни приказки, а сключиха множество изгодни сделки. В това число влиза закупуването на руски дялове от няколко техни проекта, от китайските компании.  Освен това китайците ще могат да се насладят на руския суров петрол, тъй като двамата държавни лидери подписаха споразумения за доставката му.

От „Роснефт“ ще бъдат продадени 40% и по-конкретно от петрохимическия комплекс.

Владимир Путин и Си Дзинпин
Владимир Путин и Си Дзинпин, Източник: kremlin.ru

Това са само част от сделките, сключени между двете толкова добре разбиращи се нации. Междувременно в Пекин се даде началото на междуправителствено споразумение за голям авиационен проект. Китай и Русия ще съвместяват работата си, за да създадат революционно нов пътнически самолет. Заветната цел е капацитетът на летящата машина да е до 300 пътници. На този чисто нов и интересен проект се гледа не с много добро око особено от конкурентните Boeing и Airbus. Оказва се, че от компаниите смятат новата руско-китайска разработка за потенциална заплаха не само на азиатските пазари, но и в световен мащаб.

Виж също

Китай смог

Повече от половината китайци са изложени на рискова концентрация от фини прахови частици

Международната агенция по енергетика изнася данни от ново проучване, според които замърсяването на въздуха е …