Валутни курсове за 19.03.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Спорт / Трета титла от Големия шлем за Анди Мъри

Трета титла от Големия шлем за Анди Мъри

Анди Мъри (от ляво), Източник: Wikipedia
Анди Мъри (от ляво), Източник: Wikipedia

Шотландецът Анди Мъри спечели финала на Уимбълдън срещу представителя на Канада Милош Раонич с 6–4, 7–6, 7–6 и вдигна втора титла от „домашното” си състезание след тази от 2013 г., а тя му е и общо третата от славното каре.

След ранното отпадане на Световния №1 Новак Джокович и рекордьора по титли от Големия шлем Роджър Федерер букмейкърите логично видяха в Анди Мъри фаворита за спечелване на турнира.

Мачът започна с доминация на сервиращите, но още в третия гейм Раонич трябваше да се справя с трудности, след като допусна две непредизвикани грешки и бе изправен пред точка за пробив в подаването си, но се справи. Тактиката на черногореца с канадски паспорт включваше сервис-воле, съчетан с кик и слайс, за да не осигури комфорта на опонента си да разчита подаванията му и да ги отразява с блок-ретури.

Раонич сервираше при 3–3, когато Мъри реализира минаващ удар от бекхенд по диагонала и достигна до нови две точки за пробив, канадският състезател успя да отрази първата, но сбъркан форхенд-воле на втората даде пробив аванс на шотландеца.

Милош заигра по-агресивно на ретур, за да получи възможност за връщане на пробива, но успя да се добере само до дюс в подаването на съперника, който затвърди за 5–3.

Мъри все по-успешно успяваше да разчита сервиса на опонента си и достигна до 15–30 в подаването му, но с ас опасността бе заличена и малко по-късно Раонич намали на 4–5.

При подаването за сета британецът загуби първата точка и това вдъхна надежди на Милош, че може да повтори развоя на сета от мача му срещу Федерер преди два дни, но Мъри се концентрира, излезе сполучливо на мрежата и взе следващите четири точки, за да завърши уверено сета за 6–4.

В началото на втория сет Раонич отново имаше затруднение с подаването си и изостана с 15–30, а Мъри демонсрира защо е смятан за един от тенисистите с най-добър ретур в света. При дюс представителят на Канада допусна и двойна грешка, което даде точка за пробив на шотландеца още съвсем в началото на сета, но той не игра концентрирано, сбърка лесен форхенд, а с две солидни точки Раонич успя да си спечели гейма.

Сетът навлезе в етап, когато и двамата започнаха да печелят категорично подаванията си. Статистиката отчете 85% спечелени точки при вкаран първи сервис за Мъри, а от своя страна Раонич стоеше сигурно на основната линия и не правеше лесни грешки. Все пак, при 3–3 Анди достигна до нова точка за пробив, след като пласира два последователни минаващи удара, но в опита си да направи и трети сбърка, а Милош бе безкомпромисен в следващите си сервиси и взе ключовия седми гейм. Мъри спечели без проблем подаването си, макар мрежата да се намеси в полза на съперника му при едно от разиграванията и се стигна до  4–4. В последвалия гейм Раонич реализира най-бързия сервис в турнира със скорост от 147 мили в час, но шотландецът успя да го отрази и с минаващ удар от бекхенд по диагонала да спечели разиграването.

Анди се добра и до нови две точки за пробив, след като показа непробиваема защита, но в следващата точка сбърка лесен на пръв поглед слайс от бекхенд, а след това не уцели топката с центъра на ракетата си и Милош се измъкна, като успя да затвори подаването за 5–4.

Логично, сетът влезе в тайбрек, където още с първата точка Раонич изостана с минипробив след сбъркан бекхенд слайс при удобна топка в центъра на корта. Мъри реализира и още един минипробив с минаващ удар от форхенд и достигна до комфортна преднина от 5–1 след завършващ удар по правата от бекхенд. Милош намали на 3–6, но с безкомпромисен сервис британецът затвори и втората част и бе само на сет от титлата.

В подобно положение Анди се бе озовал и срещу Цонга на четвъртфинала, когато солидната игра на опонента му от дъното на корта го принуди да играе в пълния формат на мача, за да се добере до победата. Мъри показа отново здрава защита и при 2–1 стигна до 15–30 в подаването на противника, но Милош се измъкна с навременно излизане на мрежата и успя да си вземе гейма. В следващия гейм представителят на Канада достигна и до първите си точки за пробив в мача при 15–40, но чрез сечен сервис и стабилна игра Мъри неутрализира опасността и си взе подаването. Поседваха сигурни сервис-геймове и се стигна до нов тайбрек. Сценарият от миналия сет се повтири и Мъри достигна до минипробив още в началото след минаващ удар от бекхенд по диагонала, а удар с рамката на ракетата от Раонич даде солиден аванс на шотландеца от 3–0. След още малко резултатът набъбна до 5–0 след сигурен форхенд по обратния диагонал. С още един неспасяем форхенд Анди доведе нещата до 6–1, Раонич спаси единия мачбол, но изоставането му бе много голямо и с последен печеливш форхенд Анди си осигури титлата след 2 часа и 47 минути здрава битка.

Виж също

Източник: Wikipedia

Евро 2016 остави домакинът Франция разплакан – Португалия прибра купата

С резултат 1-0 приключи финалът на Евро 2016. За първи път от началото на провеждането …