Валутни курсове за 19.03.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Криминални / Софийска апелативна прокуратура: Кеворк Кеворкян проповядва омраза към ромския етнос

Софийска апелативна прокуратура: Кеворк Кеворкян проповядва омраза към ромския етнос

Съдийски чук
Източник: Wikimedia / Chris Potter

Заведено е разследване срещу Кеворк Кеворкян за извършването на престъпление срещу ромите, използвайки своите статии и телевизионни репортажи. Това става ясно от решението взето от Софийската апелативна прокуратура. Действията срещу журналиста започнаха през 2012 година, когато негови колеги внесоха преписка, по която се образува жалба. От Софийска градска и от Софийска районна прокуратура не разпределяха проверка на сигнала, че Кеворкян е говорил против ромите.

Кои са антиромските материали?

На директора на Българския хелзинкски комитет Маргарита Илиева е предоставена информацията, че в два епизода на предаването „Всяка неделя“, предавано на живо по Нова ТВ, както и в статиите „Боклуци“, „Циганското нахалство“ и „Левски, Йото и циганите“. Първата от изброените статии е свързана с разпространената във Фейсбук снимка, на трима ученика от ромски произход, които са заели провокативни пози с портрети на български исторически личности. Авторите на преписката обособяват използваните от него думи, които по-късно са класифицирани, като такива които продиктуват омраза срещу ромското население. Кеворкян говори за обявената „война“ от „тях“ към „нас“; определя равноправието между българи и роми като „далавера“, застрашаваща българските права; определя ромите като сексуални насилници и други.

Какво смята прокуратурата?

Отказът на градската и районната прокуратура да започнат разследване срещу журналиста Кеворк Кеворкян се дължи на тяхното мнение, че той не имал намерение, написвайки тези статии, да подбужда някакви прояви с дискриминационен характер, а само е използвал правата си дадени му от Конституцията, за изразяване на своята гражданска и журналистическа позиция. Друга причина, поради която не е започнато досъдебно производство е, че от прокуратурата нямат данни, в следствие на публикуваните материали, някой да е извършил действия срещу ромското население.

Людмил Кюмюрджиев от Софийска апелативна прокуратура, обаче е на мнение че има извършено престъпление съобразно чл. 162 от НК – проповядване или подбуждане към дискриминация, насилие или омраза, основани на раса, народност или етническа принадлежност чрез слово, печат или други средства за масова информация. Той още смята, че положението което Кеворкян заема в българското общество също изиграва ключова роля в разпространението на неговото слово. Поради тази причина Кюмюрджиев отмени и решението на колегите си от по-нисшите инстанции.

Прокурорът класифицира написаните от Кеворк Кеворкян текстове като „враждебно изказване“ насочено срещу ромите, което е било повод за подбуждането на негативни нагласи в обществото. Относно журналистическата свобода Кюмюрджиев пише в своето постановление: „С поведението му са засегнати и нарушени други права, а именно правото на защита срещу дискриминация като приоритетно право.“. Той още споменава и, че член 10 от Европейската конвенция за правата на човека – свобода на изразяването на мнение, не може да се използва с цел диктуване на омраза срещу определен етнос или етноси. Апелативната прокуратура е на мнение, че Кеворкян не е засегнал обществен проблем, касаещ отделни индивиди, а е говорил под общ знаменател за ромското население.

Тъй като извършените проверки от Софийска градска прокуратура е непълна, смята апелативния прокурор, той е постановил извършването на нова. Тя започва с връщането на случая в Софийска районна прокуратура, от където трябва да се съберат статиите на Кеворкян по официален път; да бъде изискана информация на какво основание те са публикувани; да се вземат показания на всички, които са подали сигнал срещу тези публикации.

Адвокат Маргарита Илиева се надява от апелативната прокуратура да вземе адекватно решение по случая, тъй като „системата, която се отличава повече с институционален расизъм, отколкото с интелектуална честност по отношение на престъпленията от омраза“.  „Постановлението на прокурор Коюмджиев е един от малкото адекватни актове на прокуратурата по случаи на расистка реч на омразата“, коментира тя.

 

Виж също

Източник: Wikipedia

3-годишно дете намери гибелта си в басейн край Балчик

Тригодишно детенце от Румъния се е удавило в плувен басейн недалеч от морето край Балчик. …