Валутни курсове за 19.03.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / България / Здравеопазване / Социалното министерство: Може би ще е по-добре половината от майчинството да бъде давано на жените, завърнали се по работните си места по-рано

Социалното министерство: Може би ще е по-добре половината от майчинството да бъде давано на жените, завърнали се по работните си места по-рано

Източник: publicdomainpictures
Източник: publicdomainpictures

Ако общините финансират тази идея, та може да бъде напълно реализирана

От Социалното министерство предложиха една нова и различна идея, която гласи – майките да получават половината размер на полагащото им се майчинството, при положение че преди отрочето им да навърши една година – те се върнат по работните си позиции.

Ресорният министър Зорница Русинова внесе тази инициатива за промяна в Кодекса за социално осигуряване. Тя поясни, детски кътове и яслите вече ще се строят в изцяло обществени сгради. Това се прави с цел да се помогне на всички онези родители, които работят. По този начин ще се допринесе за по-лесното оформяне на съвместимостта на работния със семейния живот.

Финансовата стойност на проектите не е точно фиксирана, а може да варира от  20 000 до 70 000 лева. По този начин може да се даде възможно на всички желаещи да участват в инициативата да допринесат като директно участват в ролята на възпитатели или подкрепящ персонал. Идеята ще даде началото на около 70 проекта. Министърът добави, че освен този и други проекти ще бъдат приоритетни на държавната институция. Ще се обърне внимание върху конкретното отделяне на средства за общини, подпомагане на централна администрация, областните управи и всички държавни и обществени сгради да осигурят достъпност за хората с увреждания.

Казаното до тук само оформя представите за нововъведението. Русинова заяви още, детските занимални, намиращи се в обществените сгради ще се грижат за деца до 11-годишна възраст. За персоналът на заведенията ще се погрижи бюрото по труда, тъй като министерството възнамерява да потърси помощ от незаетите хора.

Точните думи на министъра бяха: „Една тема, която е много важна за всички работещи родители, тъй като и през летните месеци, в периодите на ваканции, когато родителите работят, за децата, които са по-малки и нямат целодневен ангажимент в училище и в детските градини, много често се налага да тичат родителите от едно място на друго, да излизат в отпуска. Считам, че чрез тази инициатива може да подкрепим отново създаването на детски кътове и занимални в публични сгради ще даде възможност на хората, които работят в тези институции по-добре да съвместяват личния със семейния живот. Там проектите варират между 20 и 70 00 лева“ .

Как ще се помогне на хората с увреждания?

 Социалният министър отговори на този въпрос ето така: „Областни управители да кандидатстват с проекти за подобряване на достъпната среда. Ако една община кандидатства за сграда и проект, който е за около 30 000 лева, би могла да изгради и външна рампа, да направи вертикална платформа на сградата, достъпен вход. Изискваме 5% съфинансиране от страна на общините“.

Русинова сподели някой основни факти, засягащи безработните у нас. По настоящем броят на неработещите хора, записали се на трудовата борса е 274 хиляди. Цели 40% от тях спадат към графата „трайно безработни“. Министърът заяви, че хората открили желаната работна позиция в населено място, което не се намира в близост до това, което населяват. Ако разстоянието надхвърля 50 км. хората ще бъдат подпомогнати с по 200 лева и то само през първата работна година. С тези пари те ще могат да покрият разходите си за наем, детска градина, детска ясла и режийни разходи.

Виж също

Източник: Pixabay

5-килограмово едногодишно дете едва оживяло след строга веганска диета

Подозрения за строга веганска диета накараха властите в Милано да отнемат едногодишно момче от родителите …