Валутни курсове за 19.03.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Свят / Европа / Обща процедура за международна закрила на бежанците предлага Европейската комисия

Обща процедура за международна закрила на бежанците предлага Европейската комисия

Източник: Flicker/ MPD01605
Източник: Flicker/ MPD01605

Предложения за промени в стратегията за предоставяне на убежище в Европейския съюз представи Европейската комисия (ЕК). Предлага се създаването на обща процедура за международна закрила, която да предвижда еднакви права и стандарти за всички бежанци и унифициране на условията за приема им в рамките на страните от общността.

Да бъде заменена директивата за предоставяне на убежище с регламент за създаване на стандартна обща процедура в ЕС, е предложението на комисията. С това се цели да се намалят разликите в равнището на признаване на бежански статут в различните държави от съюза и намаляване на движението на бежанците през територията на ЕС.

Опростяване, поясняване и съкращаване на процедурите за предоставяне на убежище са новите механизми, дадени от предложението.

В срок от шест месеца ще се вземат решенията за предоставяне на бежански статут

По-кратки срокове са предвидени и за неоснователните молби, отговор на които ще се дава до 1–2 месеца. Сроковете за обжалване на отхвърлени молби ще бъдат сведени на от една седмица до един месец, а кандидатите за убежище да получават безплатна правна помощ, са новите условия.

Кандидатите за убежище да сътрудничат на властите, а при отказ да търпят по-сериозни последствия, искат промените. При злоупотреба с кандидатстването, отказ за сътрудничество и вторично придвижване в рамките на ЕС, което означава пътуване в страна, различна от тази, за която е поискано убежище, молбата може да бъде отхвърлена по бързия ред.

Предвижда се и да отпаднат националните списъци на сигурни държави на произход на мигрантите, а да се вземат под внимание общоевропейските списъци. Еднаква закрила по цялата територия на ЕС да могат да получават мигрантите, се казва в предложението. Въвежда се задължителна проверка за констатиране на промени в държавите на произход, които могат да се отразят на нуждата от закрила на съответния кандидат.

Държавите трябва да осигурят и определят място за пребиваване на мигрантите и да ги задължат да се явяват пред властите, за да удостоверят, че са на разположение, а ако не го направят, да бъдат задържани.

На когото от бежанците бъде признат статут, ще получи достъп до пазара на труда на съответната държава, която е предоставила защитата най-късно до шест месеца.

Въвеждат се общи показатели за оценка на мигрантите, които подлежат на разселване чрез европейските квоти, а също и основания за отказ от включването в квоти за разселване.

Ще е дават по 10000 евро за всеки разселен мигрант по квотните схеми или общо 22504 мигранти извън старните от ЕС.

По 250000 евро за мигрант да плащат държавите, които временно отказаха да приемат бежанци на територията си, бе решено от ЕК през май.

Схемата за разселване на мигранти е успешна, но изисква допълнителни усилия, отчитат от комисията. 3056 бежанци са разселени до момента по нея, като 2213 са от Гърция, а 843 от Италия.

Виж също

Източник: Pexels

„Данък уикенд” с нова разновидност

Нов вид облагане, свързан с „данък уикенд”, измислиха управляващите. От Нова Година влязоха в сила …