Валутни курсове за 19.03.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Спорт / Люис Хамилтън спечели на „Силвърстоун” и се доближи на точка зад съотборника си Нико Розберг

Люис Хамилтън спечели на „Силвърстоун” и се доближи на точка зад съотборника си Нико Розберг

Източник: Wikimedia
Източник: Wikimedia

Пилотът на Мерцедес Люис Хамилтън нямаше проблем на „домашното” си състезание за Гран При на Великобритания и след като стартира от полпозишън, спечели без никаква конкуренция до финала.

Люис бе най-бърз през целия уикенд и още в свободните тренировки даде заявка за победата, а с нея искаше да зарадва и многобройните си фенове във Великобритания.

От втора позиция стартира съотборникът му в Мерцедес и водач в класирането Нико Розберг, а от втора редица потеглиха представителите на Ред Бул Макс Верстапен и Даниел Рикардо.

Преди началото на надпреварата заваля дъжд, който се помъчи да обърка стратегиите на отборите

Заради наводненото трасе комисарите от ФИА взеха решение надпреварата да стартира зад кола на сигурността и чак в петата обиколка, когато тя се оттегли, реалната надпревара започна.

В този момент повечето пилоти решиха да минат през бокса, за да заменят мокрите си сликове с гуми интермедия.

Водачите на колоната останаха на трасето

След три обиколки първи Люис се насочи към бокса, веднага след него и Нико смени гумите.

Макс Верстапен застигна Розберг в 17-та обиколка и започна да го притиска. След няколко завоя холандецът успя да го изпревари и мина на втора позиция. В 19-та обиколка трасето напусна французинът Ромен Грожан с Хаас.

Постепенно пистата започна да изсъхва и Розберг вдигна темпото, като взе да застига Верстапен. След 30-та обиколка вече бе плътно зад него и девет обиколки по-късно успя да си върне второто място.

Себастиан Фетел с Ферари получи наказание от 5 секунди в 42-та обиколка заради опасна маневра срещу Фелипе Маса от Уилямс. На повторенията се видя, че германският пилот не докосва бразилеца, но наказанието бе факт. В 49-та обиколка Кими Райконен успя най-сетне да се справи със съпротивата на Серхио Перес с Форс Индия и мина пред него на пета позиция.

До финала не се случи нищо драматично и Люис Хамилтън необезпокояван спечели надпреварата за радост на сънародниците му, изпълнили трибуните. На второ място финишира съотборникът му Нико Розберг, но няколко часа по-късно комисарите му наложиха наказание от 10 секунди заради нерегламентирана помощ по радиото, която пилотът получи във връзка с повреда в скоростната му кутия. По този начин втората позиция получи Верстапен, а преднината на Розберг в генералното класиране остана само една точка.

Виж също

Източник: Wikipedia

Евро 2016 остави домакинът Франция разплакан – Португалия прибра купата

С резултат 1-0 приключи финалът на Евро 2016. За първи път от началото на провеждането …