Валутни курсове за 19.03.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / България / Здравеопазване / Експертите са категорични: Забравете за некачествените евтини очила – те не защитават очите ви

Експертите са категорични: Забравете за некачествените евтини очила – те не защитават очите ви

Източник: Pexels
Източник: Pexels

Използваните материали за направата на защитните стъкла са повече от важни – те трябва задължително да са с висока ултравиолетова защита

 Пред обектива на БиТиВи застана д-р Галина Димитрова – офталмолог от Александровска болница. Тя сподели професионалното си мнение, че за да предпази очите си от уврежданията на ярката светлина, обикновено човек използва т.н. естествени защитни функции. Когато зрителните органи са във фаза на свиване на заниците, присвиване на самите клепачи или просто са напълно затворени, в тях буквално попадат повече от опасните ултравиолетови лъчи.

За да предпазим очите си през лятото използваме какви ли не защитни очила, а за да сме по-модерни често пренебрегваме качеството на избраният продукт. Когато сме избрали очила, стъклата на които са достатъчно тъмни – ние нарушаваме нормалното състояние на зениците и ги предразполагаме към прекомерно разширяване. Специалистът посочи, че това е повече от вредно за човешкото зрение.

В студиото на медията, д-р Димитрова демонстрира как се тестват очила посредством диоптричен апарат със спектрален фотометър. Показното протече при проверката на евтини очила. Резултатите сами по себе си показаха, че те са повече от некачествени, тъй като защитната им функция е сведена до под цели 100%. Другото фрапиращо разкритие е, че проверените стъкла от специалиста, принадлежат на един и същ чифт очила.

Д-р Димитрова бе повече от категорична в думите си и заяви, че допустимата стойност за пропускане на ултравиолетови лъчи е само 5%

Повече от наложително е детските очи да бъдат защитени

Офталмологът не се поколеба и се обърна към всички родители с призива да се погрижат старателно за детските очи. Димитрова е на мнение, че е повече от неадекватно децата да носят очила без каквато и да е защитна функция. Задължително е очните лекари да упътят своите пациенти към специализирани оптични магазини, където те спокойно могат да се сдобият с качествени защитни продукти.

Запомнете кой е неприемливият вариант при избор на очила

Задължително е рамката да бъде изработена от качествени материали, тъй като в противен случай може да предизвика нежелание алергии.

Относно стъклената част от очилата, специалистите съветват да изберете не най-удобните, а възможно най-високият клас, при който образът е достатъчно ясен и контрастен образ.

Д-р Димитрова наблегна на момента, че носенето на неподходяща рамка може да доведе до неефективното предпазването на сетивните органи. 

Трябва да се сложи ясната граница между употребата на очила като моден аксесоар и тези от необходимост. Абсолютно забранено е по време на шофиране или извървяне на важни дейности да се носят неподходящи за конкретните условия очила, тъй като това може да доведе до нежелани реакции на зрителните органи.    

Не избирайте евтиното – то излиза по-скъпо

Ако все пак имате намерение да изберете по-евтиният вариант при закупуването на очила, трябва да знаете, че такива могат да се намерят на повече от достъпни цени.

По обикновените пазари могат да бъдат открити артикули на цена от 5.90 до 10 лева за брой дамски или съответно мъжки очила. Детският вариант на такива очила варива от 3 до 9.90 лева.

Въпреки огромната разлика в цената и при скъпите, и при евтините варианти на очила се наблюдава наличието на някаква защита. Единственото различие се вижда в материалната реализация.

Христо Христов е оптик и споделя своето мнение по въпроса. Той заяви, че можем да открием разликата дори на допир – просто трябва да пипнем артикулите.  От коментарите му става ясно, че и двата дива предлагани стоки притежават UV защита. Тайната се крие във вложените материали – едните са по-качествени и лещата наистина предпазва очите, а в другия са по-нискокачествени – изработени от обикновена пластмаса. Христов е повече от категоричен, че изборът на по-евтиният вариант определено ще затормози зрителните органи.

Внимание! Онлайн пазаруването на подобен вид артикули е повече от опано

Вещите лица в бранша са притеснени от факта, че някой сайтове за онлайн пазаруване предлагат некачествени стоки. Те не продават упоменатите марки очила, а реплики, които нямат грам защита.   

Мирослав Йотов – члена на Държавната агенция по метрология и технически надзор заяви, че е проверил близо 1000 видове очила. Резултатите са показали, че 259 от тях са били ментета. Артикулите са нямали нито цена, нито нужната маркировка, а да не говорим, че производителите са „пропуснали“  да добавят инструкция за употреба. Йотов споделя, че се е стигнало и да спиране на някой видове очила и по конкретно на цели 71.

Специалистът съветва, че некачествените очила могат да бъдат разпознати по липсата на цена, маркировка и това, че не отговарят на европейските стандарти за безопасност. И той е категоричен, че този вид очила могат да навредят негативно на зрението. Ако се съмняваме, че очилата ни вредят – първо трябва да определим нали те ни доставят дискомфорт. Следващите симптоми са прекомерно главозамайване и липсата на балансирано качествено зрение.

Виж също

Източник: publicdomainpictures

Родителите на деца с увреждания: Не сме доволни от сегашните условия на програмата „Личен асистент“

Демонстрантите дръзнаха да блокират и пътя за Созопол Родители на деца с увреждания, събрани ли …