Валутни курсове за 16.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Водещи новини / Собственичката на къщата на Хитлер ще я загуби от държавата

Собственичката на къщата на Хитлер ще я загуби от държавата

Адолф Хитлер, Източник: Wikipedia
Адолф Хитлер, Източник: Wikipedia

Решението на правителството на Австрия да конфискува родната къща на Хитлер, която е частна собственост, е продиктувано от опасения, че тя може да се превърне в сборно място на неонацисти.

Още от 1984 г. властите се опитват да закупят имота в Браунау, недалеч от границата с Германия, но собственичката му не искаше да се лиши от него.

През последните години домът на Хитлер стана притегателно място за неонацисти, които започнаха да идват на поклонение там.

Още се мисли върху използването на къщата занапред

Тя не може да бъда разрушена, каквото бе намерението на вътрешния министър Волфганг Соботка, защото е част от стария Браунау,който е защитен като историческо наследство и най-вероятно ще й се намери приложение с образователна цел, коментира вицеканцлерът и министър на икономиката Райнхолд Метерленер.

Решението на правителството предстои да бъде гласувано и прието в парламента.

Семейството на Хитлер е било наемател на апартамент в сградата, където е живяло през първата година след раждането му през 1889-а. През Втората Световна война къщата е закупена от висш функционер от нацистката партия, който я е превърнал в музей.

След войната е върната на собствениците й

Била е наета от вътрешното министерство, което я използвало за работилница на хора с увреждания. Собственичката не иска да я пригоди за инвалиди и да се споразумее с правителството за новото й предназначение или продажба и затова се наложи къщата в крайна сметка да бъде конфискувана.

 

Виж също

Източник: Wikimedia

Новоназначения и смени в състава на британския парламент. Борис Джонсън е новият външен министър

Новият британски външен министър е Борис Джонсън. Неговото назначение дойде непосредствено след като Тереза Мей …