Валутни курсове за 20.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / България / Здравеопазване / Родителите на деца с увреждания: Не сме доволни от сегашните условия на програмата „Личен асистент“

Родителите на деца с увреждания: Не сме доволни от сегашните условия на програмата „Личен асистент“

Източник: publicdomainpictures
Източник: publicdomainpictures

Демонстрантите дръзнаха да блокират и пътя за Созопол

Родители на деца с увреждания, събрани ли се цялата страна, насочиха всичките си сили в организирането на протести срещу новата програма „Личен асистент„.

Недоволните настойници не са доволни от досегашните условия. При които се осъществява програмата. Те поискаха от социалното министерство да предприеме драстична промяна по отношение на финансирането на хората с увреждания. Демонстрантите ясно заявиха, че искат държавата да им изплаща месечна сума в размер аналогичен на минимална работна заплата. Т.н. услуга, за чието осъществяване се погрижиха изцяло европейски средства, дава възможност на самите родители да станат неизменна част от живота на детето си по още един начин – като се превърнат в негови лични асистенти или просто наем друг човек, който стриктно да спазва тази роля. Ако първият вариант не е удачен, заради неспособността на родителя едновременно да бъде асистент и работещ е нормално да се премине съответно към втория. Да, но „слънце няма да изгрее“, защото се оказва, че пари няма. Не достигат нито да покрият определен брой часове, нито да възнаградят нормално захваналите се с подобно нелека задача.

 Въпреки че адекватно решение на проблема няма, занимаващи те се с програмата отправиха към майките едно предложение. Става дума за това, те самите да се превърнат в асистенти, но на други деца. Единственият недостатък на този „компромисен“ вариант е, че по този начин родителите няма да успяват да се грижат за собствените си деца, нито да посещават работното си място. От финансова гледна точка, тази алтернатива ще бъде възнаградена неадекватно – всеки час, в който някой се е погрижил за дете с увреждания, асистентът ще бъде „ощастливен“ с няколко лева.

Какво „не им достига“ на родителите

Недоволните родители не се стърпяха и излязоха на протести в градове като Пазарджик, Перник, Добрич. Демонстрантите успяха да блокират дори и пътя, водещ до Созопол. Те не замълчаха и гласно заявиха какво ги притеснява, а именно прекалено тромавите процедури, през които трябва да се премине, за да кандидатства по програмата. Родителите пожелаха да разберат как ще се развие положението, след като самата програма приключи след 4 години. Те поискаха реално решение на този проблем .

Социалният министър Зорница Русинова  сподели пред камерите на „Нова телевизия“, че програмата „Личен асистент“ е изцяло насочена към улесняване на майките, а не отнемане на тяхната „работна свобода“. Освен това министърът посочи, че средствата, отредени за новата програма са скочили почти двойно – от 65 млн. на 115 млн. Русинова не се поколеба и обеща, че родителите и децата с подобни проблеми ще бъдат подпомогнати в рамките на една година. В началото на тази есен е отредено в парламента да бъде разгледан закон за социалните услуги. Министърът обеща, че ще се постарае чрез него да балансира положението.

Виж също

Източник: Pixabay

5-килограмово едногодишно дете едва оживяло след строга веганска диета

Подозрения за строга веганска диета накараха властите в Милано да отнемат едногодишно момче от родителите …