Валутни курсове за 19.03.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / България / Икономика / Директивите на ЕС препоръчват отопление на газ

Директивите на ЕС препоръчват отопление на газ

Газоразпределителните дружества в страната ще газифицират жилищни сгради като мярка за увеличаване на енергийната ефективност по договор, сключен с Министерството на енергетиката.

Проектът, финансиран с 20 млн. лв от Международен фонд „Козлодуй” (МФК), включва замяна на отоплителните системи в жилищните сгради с такива на природен газ.

Заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков поясни при връчването на договорите на изпълнителите, че това е европейски механизъм за стимулиране на енергийната ефективност на жилищни сгради в страната, който съответства с директивите на ЕС и приоритетите на правтелството в това отношение. Това е първи подобен проект, с който се подпомага целево газификация с цел подобряване на енергийната ефективност, обобщи Станков.

Безвъзмездната помощ от фонда поема 20% от стойността на проекта за подмяна на отоплителните инсталации с такива на природен газ. Останалите 80% домакинствата могат да осигурят по преференциални условия по кредити към някои банки, ангажирани с проекта. Това е само допълнителна възможност за клиентите, а не е задължително предписание. Отпуснатите средства ще бъдат достатъчни за обезпечаването на съфинансирането на 10 хил. домакинства, изчисляват параметрите на проекта от министерството. Краен срок за кандидатстване не е поставен, а дейността по проекта ще приключи с изчерпването на финансовия ресурс на безвъзмездната помощ.

Газов котлон
Източник: Pixabay

Очакванията за ефекта от реализацията на проекта са свързани с намаляване на парниковите газове със 70 хил. тона годишно, или общо с 1 млн. тона за икономическия живот на монтираното оборудване.

Ще бъдат осъществени икономии на електроенергия в размер на 142 хил. мегаватчаса годишно, а домакинствата ще спестят 1,5 млн. евро. Всяко евро ще помогне за спестяване на 213 квтч енергия за средния живот от 15 години на оборудването. Заместник-министърът допълни още, че за улеснение на потребителите процедурата е максимално опростена и всичко е направено на принципа „едно гише”.

Изисква се клиентът на съответното газоразпределително дружество да заяви писмено желание да се ползва от проекта и тогава самото дружество оказва помощ при попълване на нужната документация и поема дейностите по реализация. Предвидено е средствата да се разпределят равномерно по цялата територия на страната за пълен обхват и са поканени всички газоразпределителни дружества да се включат, изясни се на презентацията на проекта.

Виж също

Зреждане бензин

По-евтини горива правят пътуването през лятната отпуска по-достъпно

По-ниските цени на петрола и горивата ще направят пътуването през лятната ни отпуска тази година …