Валутни курсове за 19.03.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / България / Общество / Наплив за пенсиониране при военните и полицаите

Наплив за пенсиониране при военните и полицаите

Полиция
Източник: Pixabay

В доклад на Националния осигурителен институт за отпуснатите нови пенсии през първите шест месеца на годината се вижда, че броят на служителите в сектор „Сигурност и отбрана”, които са се пенсионирали, е три пъти по-голям от същия период на миналата година. Тази тенденция за увеличение на броя на напускащите системата на отбраната и на МВР се засилва от началото на миналата година, когато бе предложено да се въведе минимална възраст за пенсиониране, която ще се увеличава през годините.

Други данни от доклада показват, че пенсиите за стаж, възраст и инвалидност намаляват, като обяснение за това може да се търси в намаляване на броя на населението и постепенното повишаване на възрастта за пенсиониране, което стартира тази година.

Пенсионираните през първото полугодие военни, полицаи и пожарникари са 5700, което е увеличение от над 220% на годишна база и статистиката не е отбелязвала толкова голям брой за такъв период. Нарастването на броя на новите пенсионери започна след март миналата година, когато стана ясно, че условие за пенсиониране ще бъде не само навършване на 27 години трудов стаж, а от 1 януари тази година влезе в сила изискване за минимална възраст от 52 години и 10 месеца, която плавно ще се увеличава с по два месеца през следващите години до достигане на 55.

До 2018 година действа гратисен период, в който служители на ведомствата, които са навършили 27 години трудов стаж, от които 2/3 в системата, могат да се пенсионират, дори и да не са изпълнили условието за достигната възраст.

Растящият брой пенсионери се обяснява и с друга промяна в Кодекса за социално осигуряване, приета по предложение на бившия социален министър Ивайло Калфин, която предвижда пенсионерите от специалните ведомства да имат право да останат на работа и след пенсионирането и така да получават пенсия и заплата. Досега 20-те полагаеми пенсии служителите от сектор „Сигурност и отбрана” можеха да получат единствено при подаване на молба за напускане на системата.

Влияние за увеличаване на пенсионерите в сектора може би оказват и обсъжданите промени на Закона за МВР, които диференцират заплатите при пенсионерите според стажа в системата.

За първите шест месеца на тази година пенсионерите са се увеличили с 47563 души, което е с 5,1% по-малко от същия период на миналата година, но наследствените пенсии за първото полугодие са се увеличили значително и са 9000, което е 64-процентно увеличение на годишна база. Тази добавка се получава от преките наследници на починалите. Ако наследникът е един, той получава половината от полагащата се пенсия на починалото лице. При двама, процентите са 75, а ако са повече, цялата пенсия се поделя между тях. Данните на НОИ показват, че делът на инвалидните пенсии, отпуснати сега, е вече под 30% от общия дял на новите пенсии, като общият им брой е паднал с 9% до 13954.

Виж също

Източник: Wikimedia/  Vladimir Petkov

Иран има интерес да купи оборудването за спрения строеж на АЕЦ „Белене”

Вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев и министърът на енергетиката Теменужка Петкова …