Валутни курсове за 19.03.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / България / Образование / Телефон и сайт ще контролират реформата в образованието

Телефон и сайт ще контролират реформата в образованието

Източник: Wikipedia
Източник: Wikipedia

Министърът на образованието и науката Меглена Кунева обяви на среща с учители и директори в Кубрат, че 0878156543 е телефонът, който вече е достъпен за  въпроси, свързани с прилагането на новия Закон за предучилищното и училищното образование.

На прага е да заработи и сайт за поставянето на същите проблеми

За да бъдат преодолени късите срокове, които поставя новият закон, на 9-и юни, след предварително споразумение с издателите, са внесени осем нови проекта на учебници по история и цивилизации. Министърът изрази задоволство, че въпреки недоверието във възможността да се появят учебниците навреме, то помагалата по история за пети клас са гарантирани.

В момента се правят оценки на проектите и скоро те ще стигнат до децата, заяви Кунева и призова директорите и учителите да проявяват по-голяма настойчивост при кандидатстването с проекти по национални и други програми, защото финансирането е осигурено.

С началото на следващата учебна година стартира и програмата „Твоят час”, която предвижда средства за учители, извънкласни форми, неправителствени организации, квалификации и други възможности.

Министърът обърна внимание на силата на учителите и че проблемите на педагозите са залегнали в центъра на системата, а на Събора в София е станало ясно, че 12 хиляди учители, които са показали обичта си към професията, държавата и децата, са изявили желание да работят, така че законът ще влезе без затруднения.

Образователните стандарти за учебния план, за общообразователната подготовка, за учебниците и за предучилищното образование вече са утвърдени, увери Кунева.

Други четири – за институциите, за информацията и документите, за профилираната подготовка и за усвояването на българския книжовен език, са обявени за публично обсъждане.

Предстои да бъдат вкарани в употреба и стандартите за оценяването и организацията на дейностите и с това готовността за стартиране на учебната година ще е налице, обобщи министър Меглена Кунева и предупреди, че контролът е на равнище, като даде пример, че лично тя е стопирала три договора за 1,5 млн. лв., тъй като е имало съмнение за злоупотреби, но ще продължи да настоява за всяка точка от Колективния трудов договор, който е подписала.

Виж също

Възръстен мъж

Третата възраст у нас не е забравена – сдоби се с университет

Представянето на новоучредения Национален български университет „Трета възраст” бе съпроводено от няколко основни статистики и …