Валутни курсове за 19.03.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Свят / Северна Америка / Обвиненият за престрелката в Далас не е имал съучастници

Обвиненият за престрелката в Далас не е имал съучастници

Напрежението между афроамериканци и американската полиция ескалира

Мика Джонсън е работил сам, смятат органите на реда в Далас. Джонсън е обвинен за убийството на петима полицаи по време на престрелка, осъществила се на протестно шествие в. Относно съобщението, че Мика Джонсън не е имал съучастници кметът Майк Раулингс каза: „Вярваме, че сега градът е в безопасност.“.

По време на обиск в дома на 25-годишния бивш военнослужещ, са открити материали за направата на бомби, пушки и боен дневник. По-късно Мика Джонсън намира смъртта си от експлозия, детонирана от полицейски робот.

Черната сила

Причината, поради която действията на Джонсън доведоха до фатален край за петимата полицаи, както и за него самия, са убийствата на Филандо Кастиля в Минесота и Алтън Стърлинг в Луизиана по рано тази седмица. Общото между двата смъртни случая е, че двете жертви са афроамериканци, както и че двамата са намерили смъртта си от полицейски служители. По повод на тези действия от страна на органите на реда към цветнокожите в САЩ, се създаде напрежение между полицията и афроамериканците. Това е и причината поради, която се проведоха протести в Далас и много други градове из цялата част на страната.

Мика Джонсън
Мика Джонсън, Източник: Facebook

По информация от „Лос Анджелис Таймс“ Мика Джонсън е бил част от група във Facebook, която е създадена заради полицейското насилие над афроамериканци в Далас. На профилната си снимка в социалната мрежа Джонсън е с високо вдигнат юмрук, израз на „черната сила“, поздрав на Партията на черните пантери, организация създадена през 60-те години, защитаваща гражданските права на афроамериканското население в САЩ, чрез физическа саморазправа с органите на реда.

Други смъртни случаи

Още няколко престрелки между полицаи и цивилни се случиха в различни части на Щатите, като отговор за убийствата в Минесота и Луизиана.

В Тенеси цветнокож ветеран от американската армия уби жена и рани още трима души, сред които и полицай.  В четвъртък сутринта, броени часове преди престрелката в Далас, Л. К. Скот откри огън на магистрала. По време на разпита от разследващите, като мотив за своите действия, той изтъкнал че се чувства застрашен от полицейското насилие срещу афроамериканци.

В петък полицай е прострелян в гръб от 31-годишния Антонио Тайлър в Мисури. Униформеният спрял автомобил, управляван от цветнокож мъж, отивайки към патрулната кола за да провери документите на Тайлър, полицаят е повален от изстрел в гърба. Причините по този случай все още не са изяснени.

Вчера в Джорджия, още един служител на закона е застрелян. Той се отзовал на сигнал, за който мъж съобщил че колата му е била разбита.

Рано днес полицията простреля до смърт мъж в Хюстън. Органите на реда съобщиха, че мъжът е насочил пистолет срещу полицаи на улица, в следствие на което те действали при самозащита и го простреляли 10 пъти. Относно днешната случка в Twitter под хаштага #Alvabraziel се публикува информация, че застреляният мъж е бил афроамериканец.

Виж също

Хилъри Клинтън

ФБР: Хилари Клинтън ще отговаря пред нас за употребата на личен сървър за служебната си поща

Клинтън е удовлетворена от помощта, която е указала Световните агенции оповестиха, че днес служители на …