Валутни курсове за 19.03.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / България / Образование / Магнитни или дебитни карти отварят вратата на гимназия

Магнитни или дебитни карти отварят вратата на гимназия

Нов пропускателен режим с безплатни дебитни карти или с магнитни карти, които ще струват 2 лева, въвежда Френската гимназия „Алфонс дьо Ламартин” в София.

Необходимостта от пропускателния режим е с цел сигурност, а дебитните карти не са задължителни, могат да се ползват и магнитни.

Получено е предложение за пилотен проект от банка и училището е решило да се възползва.

Възможността предоставя гъвкавост, защото освен за вход в училището дебитната карта може да се използва от учениците за пазаруване, тъй като много родители практикуват зареждането на определени суми в картите, с които децата им да изкарват месеца. По този начин ще се развиват икономическите умения на учениците, коментира директорът на гимназията Емилия Богданова-Иванова.

Стипендиите на учениците ще се превеждат също на тези карти.

Учителите също могат да се възползват от дебитните карти за вход в гимназията. Някои от тях са базови преподаватели в СУ „Св. Климент Охридски” и получават хонорарите си също по карти.

Засега само заплатите в училището още не идват по картов път.

Дебитна карта
Иточник: Pixabay

Директорът каза, че в училището няма да бъде поставян банкомат, но учениците спокойно могат да ползват картите на ПОС-терминали. Срещу сградата на гимназията има банков клон и там се издават магнитните пластини. Заявления ще се приемат или в банката, или от класните ръководители до 1 септември.

Недоволство от тази практика изрази лидерът на ДСБ Радан Кънев, който е възпитаник на Френската гимназия и излезе със становището, че ще внесе въпрос до министъра на образованието и науката Меглена Кунева доколко този начин е допустим и разрешен ли е от ведомството. Той ще изясни това на среща с директора. Кънев обобщи позицията си, като каза, че неговата гимназия не изнудва родителите и учениците да използват услугите на банка, в гимназията не се влиза с дебитна карта, защото гимназията не е банкомат.

Виж също

Възръстен мъж

Третата възраст у нас не е забравена – сдоби се с университет

Представянето на новоучредения Национален български университет „Трета възраст” бе съпроводено от няколко основни статистики и …