Валутни курсове за 18.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Свят / Европа / Обезщетение за сваления Су и наказание за виновните ще нормализират отношенията между Русия и Турция

Обезщетение за сваления Су и наказание за виновните ще нормализират отношенията между Русия и Турция

Посланикът на Русия в Анкара Андрей Карлов заяви, че за цялостното възстановяване на отношенията между Русия и Турция руската страна ще трябва да получи обезщетение за сваления самолет Су-24, а виновните да бъдат наказани.

Той припомни позицията на руския президент с думите, че Владимир Владимирович ясно е посочил условията, които ще дадат възможност за възстановяване на отношенията, а това са извинение, наказание за виновните и компенсация.

Първата стъпка е направена, сега от руска страна очакват останалите две.

В началото на седмицата турският президент Реджеп Ердоган прати писмо на руския си колега, в което се извини за инцидента на границата между Сирия и Турция, при който бе свален руският бомбардировач Су-24.

Премиерът Бинали Йълдъръм уточни, че турската страна е изразила съжаление, но не смята да плаща компенсации.

Владимир Путин инициира телефонен разговор с Реджеп Ердоган , след който двете страни обявиха, че отношенията ще се нормализират, а президентът на Русия анонсира отмяна на забраната за пътуване на руски туристи в Турция.

Министерството на транспорта на Русия обяви, че започва изпълнение на решението на правителството и възобновява чартърните самолетни връзки с Турция.

Ще бъдат подготвени и съответните предложения за отмяна на действащите ограничения.

Дмитрий Медведев
Дмитрий Медведев, Източник: government.ru

За възстановяване на чартърните полети Русия ще трябва да получи гаранции от Турция за предприети мерки по осигуряване на безопасността на руските туристи, които ще изберат да почиват в Турция.

Премиерът Дмитрий Медведев също наблегна на добпълнителните гаранции за безопасност на туристите, които Русия очаква от Анкара.

Виж също

Източник: Wikimedia

Новоназначения и смени в състава на британския парламент. Борис Джонсън е новият външен министър

Новият британски външен министър е Борис Джонсън. Неговото назначение дойде непосредствено след като Тереза Мей …