Валутни курсове за 19.03.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Здраве / Кои са основните начини за спиране на сладкото?

Кои са основните начини за спиране на сладкото?

Почти няма човек, който не обича да похапва т.н. сладки изкушения. Въпреки че всички ние знаем колко вредни са те – не спираме да ги консумираме.

Дали самите „сладички“ или по-скоро наличието на бяла захар в тях ги правят толкова непрепоръчителни за ядене.

Т.н. бели храни като бялото брашно и бялата захар са едни от най-опасните и вредни храни за човешкия организъм. Прекомерният им прием причинява увеличаване на лошия холестерол – основният виновник за затлъстяването.

Замислете се над хранителните си навици

Ако в основните ви хранителните навици е включена прекомерната употреба на захар, това автоматично може да ви превърне в изморени и лениви личности. Има и друг момент – повишаването на глюкозата в кръвта може да отключи чувството на огромен апетит. Това на свой ред е непрепоръчително, тъй като „зверски гладните“ хора обикновено посягат към нездравословната храна.

Предизвикайте себе си!

Захар
Източник: Pixabay

Повечето „захарозависими“ хора не са склонни да положат усилия и просто продължават да приемат огромни количества захар. Въпреки това трябва да сме наясно, че лишенията ни ще бъдат възнаградени. Тенденцията, водеща не към пълното преустановяване на консумацията на сладки изделия дори понякога е непрепоръчителна. Основната причина е, че човешкият организъм „има нужда от всичко по малко“.

Колкото и трудно да е отказването от подобен вид опасни храни, все повече хора се стараят да ги откажат трайно, като генералната цел, която гонят е максималното подобряване на здравословното си състояние. Покрай това и естетическата страна на въпроса бива подобрена.

Всеки, който желае да преодолее зависимостта си от захаросъдържащите храни, може да се възползва от някой основни правила:

  • Не пропускайте етикета на храните – той показва най-добре с какво се храним. Не е нужно да сме квалифицирани, за да разберем какво ни казвам обикновено разположеният отзад на конкретната стока етикет. Той ни показва ясно какво бихме погълнали, прибирайки се вкъщи.

Един от най-известните диетолози д-р Мерилин Гленвил споделя:  “Трябва да четем подробно етикетите, за да осъзнаем какво има в храната, която ядем”.

  • Постарайте се да не мислите за апетита. Абсолютно в реда на нещата е когато предприемем подобна крачка и се стремим максимално да намалим приема на захар – тялото ни да претърпи известна загуба на енергия. Това не трябва да ни притеснява, а напротив – трябва да ни стимулира да преодолеем това, за да постигнем един идеален баланс между съзнание и тяло. В този случай специалистите съветват да се приема хром, който спомага за поддръжката на нормалните нива на инсулина в кръвта.
  • Не стойте гладни, а останете сити колкото се може повече. Много изследвания са доказали, че прекомерното лишаване от даден вид храна не води до нищо добро, а напротив – все повече ни подтиква към похапване. Това може да бъде поправено от приема на по-богати на протеини храни. Това чудесно допринася за успешното запазване на ситостта на организма.

Виж също

Махмурлук

Пиян ли си? А на колко години си?!

Здравни специалисти разясняват защо тежестта на махмурлука се измерва аналогично на възрастта Здравни специалисти създадоха …