Валутни курсове за 26.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Здраве / Пиян ли си? А на колко години си?!

Пиян ли си? А на колко години си?!

Здравни специалисти разясняват защо тежестта на махмурлука се измерва аналогично на възрастта

Здравни специалисти създадоха документален филм от поредицата „Науката за нас“, в който подробно описват защо при наличието на махмурлук основно годините играят важна роля. С други думи – колкото по-големи, толкова по-тежък следпиянски ден ни чака!

Слушайте повече музика, а не се старайте да се изолирате в тишина

Забавна компания, питиета до сутринта – смесвате любимото с не толкова любимото неалкохолно питие и похапвате стабилно, за да не се напиете. О, какво се случва на следващият ден – в „главата ва са само влакове?“. Упоритото главоболие е налице, а работата е като бездна без край. Но защо?!

Има адекватно обяснение – годините ви пречат

Махмурлук
Източник: Pexels

Специалистите категорично заявяват, че с порастването на организма, той не е способен да обработва алкохолните напитки както на преди 10 години. Ацеталдехид е остатъчното вещество, което се образува след правилната преработка на алкохола, но за жалост по-възрастният организъм не може да осъществи този процес рационално. Следваща стъпка е ацеталдехидът да се разгради то ацетат. Това се осъществява посредством специален, който накрая го превръща в въглероден двуокис и вода. Така организмът се грижи за пълното разграждане и т.н. отмиване на алкохола. Някой го наричат – „Душата се върна в тялото“.

Искате да се отървете от махмурлука – активизирайте се

Колкото повече вървят годините, толкова повече тялото започва да страда от липса на ензими. В следствие на това ацеталдехидът се задържа за по-дълго време в организма на човек. Това е наистина сериозен проблем, защото само по себе си това вещество е силно токсично. Реално погледнато, няма ензими – не спират гаденето и главоболието. Не трябва да забравяме, че с възрастта, тялото постепенно започва да губи голямо количество от водното си съдържание. Това автоматично значи, че разтворимостта на алкохолните напитки, попаднали в организма се свежда почти до минимум.

Не напразно някой хора казват: „Като бях на 20 пиех редовно, а сега не можеш да ме накараш“.

Виж също

Смог

Всеки трети инсулт е причинен от вдишването на замърсен въздух

Приемайки физически нечист въздух, организма предприема насилствено увеличение на кръвното налягане и затлъстяването Само за …