Валутни курсове за 28.03.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Криминални / Бившия кмет на Ветово пак ще ходи в съда

Бившия кмет на Ветово пак ще ходи в съда

Ветово е град в Северна България, разположен в Русенска област и трети по големина в нея. В града се е развивала незаконна дейност и бившият кмет на Ветово Рейхан Хабил беше „нарочен“ за това. Той бе признат за виновен по обвинение, че в периода от 4 юли 2007 до 3 юли 2008 година, в качеството си на длъжностно лице е сключвал съзнателно последователни и нарушаващи закона сделки. Въпреки това тричленен състав на Апелативен съд Велико Търново отмени присъдата, наложена на „непослушния“ кмет от магистратите от Русенския Окръжен съд.

Въпреки солидните обвинения, Хабил не се отказал

Обвинението срещу него съдържаше редица доказателства, които ясно показваха как Рейхан Хабил е осъществявал незаконни сделки с П. Н. Б. от Плевен, и то цели девет пъти. В ролята на мним ръководител на закопаващия собствената му община проект, финансиран по програма САПАРД, дейният кмет е допринесъл за значителното влошаване на състоянието на Ветовската община с цели 7838 лева. Според българските закони това е сериозно престъпление по чл. 220, ал. 1, вр. чл. 26 от НК.

Освен това Хабил бе признат за виновен и за това, че съвестно не се е погрижил за ръководенето и управлението на общинското имущество. Има и още – по време на мандата си той не е приел на сериозно строително-ремонтните работи на обект „Мерки за енергийна ефективност в сградата на СОУ „Христо Ботев” в град Глождево. Конкретната ситуация с училището нанесе на община Ветово щети в размер на 61 933, 30 лева – престъпление по чл. 219 ал. 1 от НК.

Община Русе осъди кмета

Гара Ветово
Гара Ветово, Източник: Wikimedia

Окръжен съд Русе сметна за редно да накаже виновника общо за двете злодеяния. За своите постъпки подсъдимият ще лежи в затвора 2 години, а 4 години ще бъде изпитателният му срок. Освен това той е заставен на плати глоба в размер на 1500 лева и както следва – за периода от 3 години няма да може да упражнява ръководна държавна и обществена длъжност. С абсолютно същата присъда, Хабил бе осъден да заплати на Община Ветово обезщетение, възлизащо на 69 771, 38 лева. С тези пати ще бъдат покрити сторените от него вреди на града.

Защитата пледира

Макар че престъпленията, които Хабил причини на своята община са повече от морално осъдими, адвоката на подсъдимия внесе въззивна частна жалба срещу решението на съда. Основните доводи на защитника бяха, че действията на клиента му са необосновани. Той допълни, че обвиненията срещу ответник не са напълно доказани. Освен това според Окръжна прокуратура – при процеса, над лицето Рейхан Хабил са допуснати съществени нарушения и е отсъдено несправедлива.

Окончателното решение бе оставено в ръцете на община Велико Търново

Апелативният съд във Велико Търново преразгледа повторно делото и постанови решение, от което ясно се разбира, присъдата, наложена на Хабил от Русенския окръжен съд не е в разрив с българската законодателна система . Освен това до нея се е стигнало, минавайки се през редица нарушения, засягащи пряко процесуалните правила. Става дума за наличието на подпис на председателя на състава на ОС Русе върху приложен по делото протокол за проведено съдебно заседание – а такъв е нямало. Заради тези неоспорими факти, Апелативният съд във Велико Търново отменя наложената присъдата и постановява делото да бъде повторно разгледано, но този път от друг състав на Окръжен съд Русе. Както следва – решението няма как да бъде обжалвана.

Виж също

Източник: Wikimedia/Иван Иванов

Пострадала при жестока катастрофа в Търновско е с опасност за живота

30-годишна жена от с. Батак е претърпяла катастрофа, при която е получила множество сериозни травми, …