Валутни курсове за 19.03.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / България / Образование / Умеете ли да убеждавате с мотивационно писмо? Придържайте се към тези 10 лесни стъпки и ще успеете

Умеете ли да убеждавате с мотивационно писмо? Придържайте се към тези 10 лесни стъпки и ще успеете

Източник: Pixabay
Източник: Pixabay

Много от кандидатстващите за работа хора подценяват написването на мотивационното писмо

Оказва се, че мотивационното писмо е един от най-важните компоненти, които задължително трябва да направи впечатление на работодателя. Повечето кандидати несъзнателно пренебрегват този вид заявление за желаният пост и просто го възприемат като поредната прищявка, но това далеч не е така.

Има и обяви, които не изискват задължителното наличие на този елемент, но съществуват и такива, без които няма как да мине. Точно затова, че понякога бива пропуснат момента с изискването на мотивационното писмо, кандидатите го свеждат до няколко банални фрази – „Смятам, че съм подходящ за позицията. Изпращам Ви автобиография“. Това е повече от недостатъчно дори за да влезе в графата „одобрени за повторно преглеждане“ кандидатури.

За да не бъде възприета като досадна част или формалност по пътя към перфектната кандидатура – трябва да се адаптираме към мисълта, че това е „лесният начин“ бъдещият ни работодател да се запознае с нас. Да прецени конкретно дали бихме покрили добре поне половината от наложените изисквания. Така мотивационното писмо се превръща в повече от реална възможност да се настаним удобно на вакантното място. В него трябва да има доза умереност и много креативност. То трябва да ни различи от всички други, а не да ни приобщи към масата кандидати. Сериозно отнеслите се към тази важна част – биват гледани с други очи.

Ето и няколко основни принципа, които биха допринесли за подобряването на мотивационното писмо:

 „Аз“ изказът не е за предпочитане

Повече от желателно е качествата, които искате да изтъкнете в мотивационното си писмо, трябва да бъдат пряко насочени към ползотворното им прилагане в конкретната позиция, за която кандидатствате. Не си позволявайте да се самоизтъквате или да отбелязвате прекомерно много факти, свързани с личния си живот. Ако желаете да впечатлите работодателя – може спокойно да отразите как бихте постъпили в конкретни ситуации. Всяка идея, свързана с подобряването на работния процес или самата работа биха допринесли за написването на вашето успешно мотивационно писмо. Изявете се позитивно като загатнете, че се интересуване наистина от желаната позиция.

Забравете за баналните фрази – те само показват колко неуникални личности сте

Абстрахирайте се от прочетените варианти на мотивационни писма в интернет и се концентрирайте върху това да сме възможно най-оригинални. Нека бъдем реалисти – идеалният модел на този вид писмо не съществува. Всяка кандидатура носи духа на индивидуално заложените „красоти“. За бъдещият работодател е повече от важно на какво сте заложили и къде е идеологията на написаният текст. В този случай самото оформление бива лека пренебрегнато, защото е само външен вид да вашата заявка. Затова използвайте максимално креативността си.

Край с негативизма – изключете го дори от съзнанието си

Не омаловажавайте себе си нито в своя живот, нито в редовете на мотивационното си писмо. Изключете от съзнанието си всякакви отрицателни твърдения и думи за вашата личност, защото това може само да навреди на одобряването ви. Отразете възможно повече от качествата си. Всеки работодател би оценил това, че не наблягате на слабите си черти. Не внасяйте отрицателния тон на „удавник за сламка“ – т.е. не показвайте, че се нуждаете повече от всичко от тази позиция. Внимателно подходете към набора и на позитивни думи. Бъдете себе и това ще бъде оценено.

Грубият тон никога не е бил за предпочитане – същото е и тук

Не се правете на това, което не сте. Придържайте се максимално към поддържането на буквално равния тон. С други думи – дръжте се естествено, дори и в мотивационното си писмо. Трябва да знаете точно къде сте в йерархията и да показвате уважение към по-висшестоящите. Бъдете просто професионалисти, но не по  принуда, а покажете, че можете да постигнете същото на работното място. Изразявайте се така, както бихте направили в реални ситуации или на самото интервю.

Красноречивите изречения биват оценявани – не разтягайте локуми

Запомнете, че доброто мотивационно писмо не трябва да бъде нито прекалено кратко, нито прекалено дълго. Затова спокойно може да опишете себе си в редове, запълващи една страница. Прекаленото разтягане на локуми не се харесва на никого. Наблегнете на най-важното, което искате да споделите. За да го постигнете – не се захласвайте в прекомерното писане на излишна информация. Бъдете възможно най-изразителни и кратки. Наблегнете на образователните си квалификации и това как те биха допринесли за позицията, която желаете да заемете. Опишете трудовия си опит и не забравяйте да включите личностните си характеристики, които както казахме и по-нагоре трябва да са задължително позитивни.

Старайте се да употребите максимално повече глаголи и засилващи емоцията думи

Най-добрата „самореклама“ е заложена именно в рационалната употребата на глаголи от типа „управлявам“, „продавам“, „контролирам“, „разработвам“, „произвеждам“, „оценявам“ и много други, които само биха допринесли за доброто впечатление. Вече бе споменато, че баналните изречения са повече от нежелателни, но нека и тук да го повторим и затвърдим. Именно те биха затруднили човека, който разглежда кандидатурата ви да разбере каква личност сте. Забравете за заучените фрази и олицетворете себе си в възможно най-подбраните емоционално изразяващи личността ви думи.

Възползвайте се свободно от възможността да предложите креативна идея

Никой не ви ограничава – бъдете искрени и смели в думите си. Възползвайте се от възможността да поискате лична среща с бъдещия си работодател. Въпреки че този вариант е допустим, не забравяйте, че прекомерната дързост няма да се хареса на четящият писмото. Ако това предложение не ви допада, може да опитате да дадете конкретна идея, насочена изцяло към заветното работно място и наблегнете, но съвсем леко на това, че искате да я обсъдите лично. Има и трети вариант – задайте конкретни и вълнуващи ви въпроси относно работата или компанията, за която кандидатствате. Така освен интерес, ще покажете и своята отговорна позиция като вече проучил заниманието на работодателя.

CV-то не бива да бъде сбит преразказ на всичко, което сме вършили досега

Мотивационното писмо не е притурка към вашата автобиография. Напротив – то е реклама на самите вас. Редно е да не гледате на този вид самоизтъкване като на идеалния начин да покажете себе си. Затова не е нужно да отразявате излишна информация в мотивационното писмо. Става дума за детайлното описване на вашия досегашен опит. Не, това е роля на вашето CV. Постарайте се двете форми на кандидатура да не се препокриват, а да се допълват взаимно. Само по този начин работодателят ще установи, че сте прилежен и стабилен кандидат.

Следвайте простата логична последователност на представянето си

Не позволявайте притеснението да ви изиграе лоша шега. Систематизирайте мотивационното си писмо, като следвате логична последователност. Само по този начин кандидатурата ви ще бъде ясна и добре разбрана. Може да започнете като обособите позицията, за която конкретно кандидатствате. Вмъкнете важни елементи като това дали сте разбрали за нея от интернет или някой ви я е посочил. Може би най-важната част тук е защо сте избрали именно нея и кое ви подтиква да се борите за нея. Задължително посочете защо тази компания е толкова атрактивна за вас и с какво би допринесла за вашето кариерно развитие. Тук може да не повтаряте какво бихте направили вие за ползотворното развитие на компанията, а обратното – как тя би ви повлияла.

Накрая, но не на последно място – прочетете написано до тук

Не бързайте с натискането на бутона „Изпрати“, защото е напълно нормално да сте допуснали някакви технически или правописни грешки в процеса на написване на мотивационното писмо. Действайте хладнокръвно и прегледайте спокойно дори и два пъти кандидатурата си. Ако се съмнявате в някой елемент или дори в цялото писмо, може да потърсите помощ от някой приятел или по-запознат с тези тънкости. Застанете от другата страна и помислете, ако вие сте този, който чете кандидатурата, какво бихте променили или премахнали. В никакъв случай не хвърляйте свършената работа до тук на вятъра – това само би затормозило процеса за достигане на желаното работно място.

Край, вече сте написали своето оригинално мотивационно писмо. Време е да е го изпратите заедно с автобиографията си на посочения адрес. Вярвайте в себе си и дори се подгответе за предстоящо интервю. Колкото по-позитивни сте и желаете да получите желаната позиция, толкова по-голяма вероятност има това да се случи.

Никой не е идеален, затова дори и да не се получи – не се отказвайте. Това е само трупане на опит!

 

Виж също

Цветан Цветанов

Кандидат – президентската двойка на ГЕРБ ще бъде известна през септември

ГЕРБ ще излязат с името на кандидата си за президентските избори през септември. По повод …