Валутни курсове за 19.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Свят / Европа / Петима български кметове на обучение по разделно събиране на боклука в Швейцария

Петима български кметове на обучение по разделно събиране на боклука в Швейцария

Източник: Pixabay
Източник: Pixabay

От екоминистерството съобщиха, че петима български кметове ще посетят Швейцария, за да се запознаят с техния метод за събиране и съхранение на опасни битови отпадъци.

В графата на опасни отпадъци влизат всички видове бои, препарати използвани в земеделието, лекарства и други опасни за природата и хората продукти. Това е и причината, поради която към тях е необходим друг подход при събирането и съхранението.

Кметовете на Шумен, Разград, Левски, Съединение и Созопол ще бъдат на посещение в центъра „Цугерланд“, където се съхраняват изтекли лекарствени продукти, бои, спрейове, лакове и други, различни центрове в град Вахил, където има обекти за събиране и съхранение на опасни отпадъци разделно от останалия боклук, както и е „Валорек“ в Базел. Като част от българската делегация ще бъдат и специалисти от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда, такива от Министерството на околната среда и водите и от Министерски съвет. Те ще посетят и центъра в Хагенхолц, който се занимава с  обемни отпадъци.

Визитата на родните кметове се осъществява на проект, който получава своето финансиране от Българо-швейцарската програма за сътрудничество. В него е заложено реализирането на модели за еко събиране и съхранение, с временен характер, на опасния битов боклук в Шумен, Разград, Левски, Созопол и Съединение, както и изграждането на мобилни пунктове в 17 съседни на тях общини.

Планира се центровете в Разград и Шумен да бъдат по-големи от тези в останалите три общини. Работниците в тях ще носят специални защитни облекла, а оборудването ще се състои от кутии за съхранение, бидони, контейнери и варели, които са пригодени за съхранение на вредните отпадъци. Също така на площадките ще бъдат използвани везни, специални инструменти, транспалетни колички и мотокари.

Мобилните пунктове ще представляват микробуси или камиони до 3,5 тона. В тях ще се разпределят опасните отпадъци. На тези превозни средства ще има обозначение, че превозват вредни за човешкото здраве и околната среда битови отпадъци.

Една от основните цели на проекта е да се отделят опасните боклуци от останалата битова смет. Тази дейност ще гарантира, както опазването на човешкото здраве, така и на околната среда. Преди започването на разделното събиране, жителите на 22-те общини ще бъдат информирани, относно условията на проекта.

Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда е изпълнителя на поръчката, която трябва да приключи до 31 май 2019 година. Общата сума отпусната за изпълнението на проекта е 8 823 267 швейцарски франка.

 

Виж също

Източник: Pixabay

Проектът АЕЦ „Белене” е пагубен за България, според Валери Симеонов

Излезлият напоследък отново на дневен ред проект за АЕЦ „Белене” предизвика коментара на съпредседателя на …