Валутни курсове за 23.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Криминални / Ще лежи ли в затвора Димитър Аврамов – бивш депутат от ГЕРБ?

Ще лежи ли в затвора Димитър Аврамов – бивш депутат от ГЕРБ?

Обвинението на прокуратурата е свързано със солиден подкуп от 50 000 лева

В това число влиза вземането на тлъстата сума от народният представител и умишлено въздействие върху друго политическо лице – шефа на Областна дирекция „Земеделие“ в Монтана.

Какво иска прокуратурата

Софийска градска прокуратура поиска бившия депутат от ГЕРБ Димитър Аврамов да отнесе не толкова щастливото в случая число –  3 години условна присъда. За изпитателния срок, институцията смята, че 5 години са напълно уместно поискани.

Самото обвинение срещу Аврамов бе повдигнато преди 4 години, през месец юли. То гласи, че ексдепутатът е взел подкуп от крупен земеделски производител, развиващ бизнеса си в северозападната част на България.

Подкупният депутат имал помощници

Освен за Аврамов, прокуратурата поиска абсолютно същото наказание да бъде наложено и на Методи Петков. Той пък е обвинен в указването на пряко съдействие за получаване на подкупа.

Съдийско чукче
Източник: Flickr / Joe Gratz

Искането на държавния орган не свършва до тук, тъй като то включва и друго обвинение. То гласи, че депутатът е взел подкупа от нескромните 50 000 лева с единствената цел да повлияе върху мнението на шефа на Областна дирекция „Земеделие“ в Монтана. Молбата за това дошла именно от крупния земеделец, носещ името Светослав Ганчовски. И тук идва тънкият момент – самият той подава сигнала за подкуп от депутата.

Адвокат Константин Симеонов смята, че доказателствата, представени по делото са напълно неадекватни. За да защити твърдението си, той посочи, че от прокуратурата са си позволили да призоват за свидетел адвокат, който има пряка връзка с бившия депутат и бизнесмена –  представлявал ги е. Освен това същият този адвокат бил разпитван при много подозрителни обстоятелства – от съдия в Монтана в ранните часове на нощта, а най-фрапиращото е, че това се е случило след употребата на алкохол. Съществуват и други солидни доводи. Става дума за това, че разпитването на адвокат е в разрез с наложените правила и е аналогично на нарушаването на адвокатска тайна.

Виж също

Източник: Wikimedia/Иван Иванов

Пострадала при жестока катастрофа в Търновско е с опасност за живота

30-годишна жена от с. Батак е претърпяла катастрофа, при която е получила множество сериозни травми, …