Валутни курсове за 26.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / България / Икономика / По-евтини горива правят пътуването през лятната отпуска по-достъпно

По-евтини горива правят пътуването през лятната отпуска по-достъпно

По-ниските цени на петрола и горивата ще направят пътуването през лятната ни отпуска тази година по-евтино, отколкото беше миналото лято.

23% по-евтин е перолът и това се отразява и на цените по бензиностанциите.

Дизелът е по-евтин с около 40 ст. на литър, при бензина намалението е около 30 ст. на литър. Ако пътуване от София до Варна и обратно през миналото лято на бензин е струвало 140 лв., то през тази година ще ни излезе с около 20 лева по-малко, а разликата може да използваме за други нужди.

Зреждане бензин
Източник: Pexels

Желаещите да се разходят до Солун могат да го направят срещу 80 лева или с 13 по-малко от преди година. Автобусните превози също са по-евтини, защото част от фирмите са се съобразили със спада на горивата и са намалили цените на билетите.

Между 3% и 7% са по-евтини те в зависимост от дестинациите и дължиата на маршрутите, обобщава Георги Атанасов от Националното сдружение на автобусните превозвачи.

По някои по-малко натоварени маршрути цените не са намалени заради по-слабия пътникопоток, но при всички случаи клиентите ще усетят намаление на цените, особено ако се възползват от клиентски карти, които повечето превозвачески фирми предлагат.

Тези карти осигуряват намаление от 10 до 50%, като при всяко следващо пътуване бонусите се увеличават.

Анализаторите не очакват рязък скок на цените на петрола през следващите месеци, така че и горивата се очаква да се задържат на тези равнища или да поскъпнат минимално за летния сезон, но това е неизбежно заради увеличеното търсене през активния сезон.

Цени от 2,30 за литър като през миналото лято не се очакват дори и през най-силния сезон. Пътуването в Гърция обаче ще поскъпне заради въведената такса за магистрала там и от Промахон до Солун ще трябва да се бръкнем с 2,40 евро.

Виж също

АЕЦ Козлодуй

432 млн. евро ще струва 20 години повече живот на реакторите в АЕЦ „Козлодуй”

Седмият национален доклад на България за изпълнение на задълженията по Конвенцията за ядрена безопасност дава …