Валутни курсове за 20.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Свят / Европа / Руснаците се втурнаха към Турция само 24 часа след като им разрешиха да почиват там

Руснаците се втурнаха към Турция само 24 часа след като им разрешиха да почиват там

Само ден след като Москва официално отмени забраната за организиране на каквито и да е почивки на територията на Турция, именно тази част от света е превърна в една от най-атрактивните за руските граждани.

Въпреки че съвсем скоро на международното турско летище „Ататюрк“ в Истанбул се разрази кървава драма, руснаците не се отказаха да почиват в и без друго враждебно отнасящата се Турция.

Руската държава обяви, че след САЩ, Турция е следващият й неприятел.

Резултатите от най-употребяваната руска търсачка за пътешествия „Яндекс.Путешествия“ сочат, че в действителност турските курорти оглавяват класацията за най-атрактивни дестинации, потърсени от пътуващите. 

Кой какво предпочита

От края на миналия месец, благодарение на писмо от турския президент Реджеп Тайип Ердоган до руския му колега – Владимир Путин стана ясно, че е взето окончателно решение и Кремъл ще отмени ембаргото за почивки и чартърни полети до Турция. Непосредствено след оповестяването на тази новина се наблюдава четворно увеличение на заинтересованите от пътувания до това направление руски граждани.

Същевременно е отразен спад при интересуващите се пътешественици относно приключения до Сочи и Крим. Регистрираната цифра е с три пъти по-малка. И накрая, но не на последно място е отчетена информация, която ясно отразява как турската държава е с цели три пъти по-предпочитана от самите руски курорти за руснаците.

Колко ще струва на руснаците подобно пътуване

Анталия
Анталия, Източник: Wikimedia / Mehmet Bilgen

Повечето туроператорски агенции предлагат оферти за около 40 000 рубли. Ако го обърнем в евро – 564, като в цената са включени 7 нощувки и то за двама души. Оказва се, че да отидеш на почивка в Крим ще ти излезе малко по-евтино, а именно 35 000 рубли. Относно Сочи, цената е почни аналогична – 37 000 рубли. На фона на всичките тези цифри, от туристическите агенциите заключват, че цените може би паднат с цели 30%, когато и чартърните полети са вече излетели.

За тези, които наистина не могат да чакат и трескаво искат да заминат – както следва цената ще претърпи известно покачване. Някой агенции предлагат такива пакети за почивка в 3-звезден хотел с начална цена от 96 000 рубли, което се равнява на около 1353 евро, общо за двама души. За сметка на това по-лежерните могат да почакат, а това ще ги облагодетелства с почти двойно по-ниска тарифа – 66 000 рубли, около 930 евро. Друг оператор таксува престоя за седмица в 3-звезден хотел в Анталия започва от 44 000 рубли или около 620 евро, отново за двама. Гореспоменатите цифри се отнасят за редовните полети до Турция.

Елена Конкина е част от видна туроператорска агенция в Русия. Тя споделя своето мнение, че активирането на чартърните полети може да допринесе за намаляването на цените с 30%. В скоро време дори се очаква от Анкара да предложат частично субсидиране на руските полети до курортите.

Турция се уповава на руснаците

Съвсем нормално е при подобни констатации, турската държава да има надежди, че руснаците наистина ще й помогнат и ще възстановят туристическия сезон. Статистиката, регистрирана от началото на тази година ясно показва, че в страната са пристигнали около 138 000 руснаци. Само по себе си това разкрива, че при едно сравнение – процентът, който е отчетен за същия период през миналата година е с 83% по-малко.

Това раздвижване на туристическия пазар доказва, че стимулацията, която руските власти се опитаха да наложат върху своите граждани – не даде положителен резултата, а напротив – много хора не желаят да прекарат почивката си нито в Сочи, нито в Крим.

Представители на туроператорите говорят

Оказва се, представителите на туроператорите са абсолютно единодушни в това, че в Крим наистина няма какво да продават. Те се обосновават с това, че самата леглова база е ограничена, инфраструктурата и обслужването въобще не са на нужното ниво. Относно по плажовете, те споделят, че е цяло чудо да се намерят шезлонги и чадъри. Говорителите не пропуснаха да засегнат и една от-най важните точки – храната. По думите им става ясно, че в кримските ресторанти цените са непоносими скъпи, а факта, че местното кримско вино е с толкова висока цена – е необясним. Въпреки че тенденцията отразява как при посещение на Турция руснаците не са от най-активните туристи и не напускат особено много хотелите си, хотелите в Крим отново бият ценовия параграф за нормални цени. Оказва се, че излиза по евтино да си починеш в Тунис. Колкото и да е тежко положението, не може да е отрече, че Крим има какво да покаже, за да успеете да видите необходимото, е нужно да наемете кола под наем, което излиза на безбожна цена. Специалистите отчитат, че излиза на далавера да бъде нает подобен автомобил в Италия или Хърватия. Накрая, но не последно място – самите полетите до кримските летища са по-скъпи, отколкото до Турция.

Виж също

Източник: Wikimedia

Новоназначения и смени в състава на британския парламент. Борис Джонсън е новият външен министър

Новият британски външен министър е Борис Джонсън. Неговото назначение дойде непосредствено след като Тереза Мей …