Валутни курсове за 08.05.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Криминални / Хюриет Сюлейманов може да не бъде екстрадиран

Хюриет Сюлейманов може да не бъде екстрадиран

Хюриет Сюлейманов има вероятност да не бъде екстрадиран от Германия. Макар че, беше обвиняем, а по-късно и осъден за причиняване на катастрофа, в която загинаха трима души, Сюлейманов успя да се измъкне от българското правосъдието.

На 5 май 2014 година около 8:45 часа в близост до Луковит управляваният от Хюриет Сюлейманов автомобил се заби челно в плевенско Рено, в което на място загинаха двама младежи. Разследващите установиха, че БМВ-то на Сюлейманов е навлязло в насрещното, по всяка вероятност заради несъобразена скорост. Освен нарушаване на ограничението за скоростта, Хюриет е шофирал и без книжка, тъй като той никога не е притежавал свидетелство за управление на МПС. След инцидента, който причини Сюлейманов се опита да се измъкне от местопрестъплението, прехвърляйки вината на приятелката си. Скоро след началото на процеса срещу него стана ясно, че той има още 15 присъди както и 90 висящи преписки.

Арест
Източник: Wikimedia

По време на делото, което се водеше за убийството на младежите, Сюлейманов не се яви в съдебната зала нито веднъж. Първоначалната мярка сред арестуването му бе задържане под стража, след което Хюриет бе пуснат под домашен арест, който подпомогна неговото бягство извън граница. Когато влезе в сила присъдата му от 15 години, която също така не подлежи на обжалване, органите на реда не можаха да установят къде е точното местоположение на осъдения, за да могат да го вкарат в затвора. Ако акт за справяне със ситуацията на добре познатия на полицията и съда троен убиец, от прокуратурата в Ловеч издадоха заповед за задържането му на територията на цяла Европа. Според текста на заповедта за издирване, органите на реда в държавата, в която е задържан, трябва да го екстрадират в България, което обаче може и да не се осъществи.

Според Валя Таслакова, майка на една от жертвите в катастрофата и по професия юрист, има вероятност от Германия да не екстрадират Сюлейманов. Главната причина за това може да се окажат нечовешките условия в затворите у нас. Тази причина е постановена и в европейска конвенция, което реално може да попречи на депортирането на Хюриет. Опечалената майка в изявление пред Нова ТВ, каза че не са ясни обстоятелствата при които убиецът на детето и е задържан в Германия.

Виж също

Източник: Wikimedia/Иван Иванов

Пострадала при жестока катастрофа в Търновско е с опасност за живота

30-годишна жена от с. Батак е претърпяла катастрофа, при която е получила множество сериозни травми, …