Валутни курсове за 20.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / България / Образование / Ученето през ваканционния период предразполага децата към по-голяма креативност

Ученето през ваканционния период предразполага децата към по-голяма креативност

Красимира Костадинова – специалист психолог от Националния център по обществено здраве и анализи дава специални съвети, в интервю за БТА, към родителите и в частност как да подходят към своите деца през предстоящата им ваканция.

Не карайте децата насила да вършат нещо, а ги подтиквайте с финес

Съветите на психолога са доста логични и интересни. Малко след като дългоочакваната ваканция е вече факт, препоръчително е децата да бъдат подтиквани, но съвсем внимателно към четенето на различни книги. Другият тактичен подход е подтикване към решаване на задачи, които преди са затруднявали децата. По този начин ще се засили техният интерес и ще се стимулира чувството за самореализация и надграждане.

Освен това „огромна услуга“ ще направите на децата си, ако им помагате при четенето и по-точно дискутирате прочетеното съдържание. Въпреки че повечето родители не разполагат с толкова свободно време – пак могат да постъпят така и при най-малката възможност да обсъждат книгите с децата си.

Специалистът е на мнение, че ученето по време на ваканционните летни дни е доста стимулиращо, но трябва да бъдат спазени няколко важни стъпки.

  • Ученето трябва да бъда осъществено в спокойно атмосфера
  • Всички около детето трябва да го поощряват всячески
  • Приятните емоции са повече от желателни
  • Ученето може спокойно да бъде съпроводено със забавни игри

Децата никога не бездействат. Дори на пръв погледа да е така – те мечтаят, изучават, фантазират богато. Затова родителите не трябва да се притесняват, ако забележат детето да „нехае“. Това далеч не е така.

И обратното е важно

Психологът ясно заявява, че не трябва да се допуска детските глави да бъдат прекомерно натоварени. Схемата четене или учене, дори и забавление трябва задължително да бъде редувана с доза почивка.

Балансът е трудно постижим, но не невъзможен

Деца в училище
Източник: woodleywonderworks

Психологът споделя, че забелязва как тенденцията родителите да постъпват крайно е доста срещано явление. Става дума за това, че повечето възрастни смятат, че ваканционния период е предназначен единствено и само за почивка. А другата крайност – родителите принуждават децата си стриктно да спазват задачите, дадени им в края на учебната година. Освен това те притискат малчуганите допълнително да се трудят. Съществува и един трети вид родители според, които четенето на книги е най-важното занимание и съответно децата са длъжни да четата през цялата ваканция.

Костадинова съветва възрастните да изберат възможно най-добрия подход. Дори и да не го направят трябва да запомнят, че именно това е периодът, който децата чакат с нетърпение да настъпи.

Свободно, контактно и усмихната дете

Има едно специфично различие, с което ваканцията се отличава от другите краткосрочни почивки през годината. Става дума за това, че през този период детето се чувства по-самостоятелно, емоционално необременено, имащо право на личен избор.

Психологът отправя конкретен съвет към родителите, като ги призовава да процедират така, че детето да усети разликата в учебния процес в училище и този през летните дни. Много внимателно трябва да се подходи, защото това понякога може да предизвика напълно обратния ефект – детето изцяло да преобърне отношението си и да загърби всички училищни задължения.

Най-добрият вариант е…

Специалистът е на мнение, че редуването на работа с почивка и физическа активност – игри и разходки на открито, развлечения, и всички, дейности, които може да си представите труд.

Родителите не трябва да пропускат един от най-важните моменти, свързани със здравето на децата и редовно да ги водят на профилактични прегледи.

И накрая, но не на последно място трябва да изградим една отговорна и спокойна личностна система у своето дете.

Виж също

Дебитна карта

Магнитни или дебитни карти отварят вратата на гимназия

Нов пропускателен режим с безплатни дебитни карти или с магнитни карти, които ще струват 2 …