Валутни курсове за 20.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Криминални / ГДБОП притисна здраво варненските наркотрафиканти и прати ги на съд

ГДБОП притисна здраво варненските наркотрафиканти и прати ги на съд

ГДБОП заловиха главатарите на най-видните организирани престъпни групи във Варна

Обвинението е наистина сериозно

От пресцентъра на Апелативната специализирана прокуратура оповестиха, че в края на миналия месец, срещу четирима души – участници в организирана престъпна група бе повдигнато сериозно обвинение. Специализираната прокуратура ги обвини в дистрибуцията на наркотици на територията не само на град Варна, а и в цялата област. Под ръководството на същата тази Специализирана прокуратура бе организирана специална акция за задържането на престъпниците. В нея участие взеха и подготвените екипи на ГДБОП. Резултатите от операцията са налице – трима от обвинените са били заловени на територията на морския град. Един от опандизените е във варненския затвор, но там се намира благодарение на минало обвинение – отново за разпространение на наркотични вещества. Други двама участници в нарко-групировката са успели да се измъкнат и да обявени за национално издирване.

Както следва обвинения са повдигнати срещу Руси Д. – ръководител на групата, Стоян Д., Любомир Л. и Даниел Д. Те са привлечени по чл. 321, чл. 143, ал.2, чл. 216, ал.5 и чл. 354а от НК.

Доказателствата проговарят

ГДБОП - арест
Източник: ГДБОП

Солидните и дълго събирани доказателства срещу престъпниците ясно показват, че организираната престъпна група е започнала да развива дейността си още преди две години и по-конкретно в началото на 2014 година. Досиетата на ловките разпространители на наркотици ще се обагрят с имената на едни от най-разпространените такива, което автоматично значи, че момчетата не са си губили времето, а активно са дистрибутирали кокаин и марихуана. От предоставените факти стана ясно, че те са ги предавали директно в ръцете на конкретни дилъри.

Би следвало подобни обвинения да бъдат съпроводени от действително извършени обиски – такива са налице. След направените претърсвания се е стигнало и до редица  изземвания на автомобили. В помещенията, стопанисвани от престъпниците са били открити и иззети над 40 000 лева, дрога и много други полезни за прокуратурата доказателства.

Въпреки всичко това, на тримата далавераджии им е наложено прокурорско задържане до 72 часа. Това бе постановено от прокурор от Специализирана прокуратура.

Какво предстои

В началото на този месец или по-конкретно на първо число се очаква в Специализирания наказателен съд да бъде внесено искане за налагане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“ като не се предвижда на никой от тримата да му се размине.

Съдебният процес за разпространението на дрога, заведен срещу Даниел Д. ще претърпи друг развой – очаква се то да бъде приобщено към досъдебното производство за ОПГ. След като бъдат задържани и останалите членове на нарко-бандата ще им се наложи да изтърпят може би аналогичните обвинения.

Виж също

Източник: Wikimedia/Иван Иванов

Пострадала при жестока катастрофа в Търновско е с опасност за живота

30-годишна жена от с. Батак е претърпяла катастрофа, при която е получила множество сериозни травми, …