Валутни курсове за 24.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Свят / Европа / Бъдещето на 60000 сезонни работници става неясно след Брекзит

Бъдещето на 60000 сезонни работници става неясно след Брекзит

След резултата от референдума във Великобритания бъдещето на хиляди сезонни рабтници, дошли да изкарват прехраната си там, става неясно.

Хората се питат дали ще са нужни визи при промяна на взаимоотношенията с Европейския съюз и дали фермерите ще имат достатъчно работници.

Въпреки несигурността много от земеделците са гласували за излизане от общността.

Български работник от стопанството в Кембриджшир, който е на Острова за девети сезон, разказва, че не само парите са го довели там, а и работата го привлича. Отношението на колегите му е добро. Установил се е с други българи в къща наблизо, след като работодателите му са платили курс за земеделие. Въпреки положителните работи българинът е на мнение, че англичаните не харесват чужденците в стопанството. Той се мъчи да си отговори защо някои от тях са гласували за Брекзит и дори ги е питал, но не е получил разумен отговор. Обяснява си, че по-възрастните гласуват така по носталгия за миналото и не е изненадан от резултата.

Българинът не иска да напуска фермата, но сега статутът на гражданите от ЕС става неясен и може да се наложи да преосмисли бъдещето си.

Тази неизясненост предизвиква тревога както у фермерите, така и у работниците, а най-малко 60000 сезонни работници идват всяка година във Великобритания главно от Източна Европа.

Фермерите смятат, че след срива на паунда много от тях ще сменят дестинацията и ще предпочетат друга страна от ЕС, където ще имат по-голяма сигурност.

Сезонни работници
Източник: Pixabay

Сред хората цари объркване, споделят и собственици на агенции за набиране на работници, защото не е ясно какъв ще е процесът по напускане на общността и как ще се отрази на всеки конкретен човек. Някои, които от дълго време работят на Острова, са успели да се издигнат в йерархията и сега не им се напуска, но са длъжни да помислят и за резервен вариант, ако нещата се влошат.

Фермер, който се занимава с овцевъдство и отглежда зърнени култури, споделя, че без чуждестранните работници британското земеделие е загубено, защото агенциите трудно осигуряват граждани от Великобритания за този сектор. Той обяснява и защо е гласувал за Брекзит, а причината е, че страната никога не е искала да бъде част от системата за свободно придвижване на хора. Той е уверен в доброто бъдеще и смята, че сега дори нещата ще се нормализират, защото поради затегнатите мерки тук ще идват наистина най-способните. В Обединеното кралство текат дискусии и има мнение да се постъпва както в Австралия, като системат адопуска само присъствието на висококвалифицирани кадри. Неквалифицираните работници обаче са основна движеща сила в британската икономика. 31% от работещите в хранително-вкусовата промишленост са от ЕС, в хотелиерството – 21%, в земеделието – 16%. Те не заемат работните места на местните жители, които покриват 74,4% от позициите за работа, значително повече от 2004 г., когато беше вълната от прием на 10 нови членове на ЕС.

Ако нискоквалифицираният труд бъде загубен след излизането от общността, той няма да може да бъде компенсиран от британски граждани, заради естеството на работата и причината не е в нежеланието им да работят по-нискоквалифицирана работа, а в спецификата й – в преобладаващия случай тя е подходяща за млади и необвързани хора, които искат да припечелят пари и да осигурят бъдещето си с тях.

Местен жител със семейство и деца не може да разчита на такъв доход за сигурно бъдеще.

На Обединеното кралство обаче може да се наложи да привлича местни кадри на по-неквалифициран труд, ако условията за пребиваване на граждани от ЕС станат неблагоприятни. Ще трябва се да предложат по-добри финансови условия и социални облаги на съгражданите, за да се направят позициите по-атрактивни. Резервен вариант е да се съкратят или ограничат плановете за разрастване и автоматизиране на част от дейността, но това не е приложимо във всички сектори.

Отговорът на всички неясноти е в ръцете на правителството. Член 50 от договора с ЕС няма да бъде задействан скоро, въпреки призивите на европейските ръководители за по-бързи действия на Великобритания. От следващия премиер ще зависи съдбата на близо 3 милиона граждани на страни от ЕС. Вътрешният министър Тереза Мей се очертава за фаворит на поста, но тя заяви, че не може да предостави никакви гаранции за тези хора, а въпросът ще се изясни в хода на преговорите с ЕС.

Виж също

Източник: Wikimedia

Новоназначения и смени в състава на британския парламент. Борис Джонсън е новият външен министър

Новият британски външен министър е Борис Джонсън. Неговото назначение дойде непосредствено след като Тереза Мей …