Валутни курсове за 28.03.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / България / Политика / Народното събрание ще гласува „ЗА“ или „ПРОТИВ“ провеждането на референдума на Марешки

Народното събрание ще гласува „ЗА“ или „ПРОТИВ“ провеждането на референдума на Марешки

Инициативният комитет начело с Веселин Марешки събра над 200 000 подписа за провеждането на референдум. Въпреки това не му достигат още 2 644, за да задължи парламента за осъществяване на предложеното допитване. От Народното събрание все пак ще се наложи да обсъдят въпросите и да се произнесат по тях.

Можем да разглеждаме резултатите под два ъгъла – мнително, че някой е предизвикал ситуацията, в която подписите ни да останат под необходимите 400 000 (каквато информация получихме под формата на слухове), или да приемем резултата и да продължим напред.“, пише в съобщението от инициативния комитет.

В него ясно е посочено, че не са се използвали предишни подписки, а всеки един подпис е в следствие на самостоятелното решение на гражданина, вписал се бланката. От комитета на Марешки посочват, че за тях е било важна цел да докажат, че българите искат промяна, както и въпреки трудностите, че системата с общественото допитване роботи.

Веселин МарешкиПрез февруари Марешки внесе над 401 000 подписа, които подкрепят провеждането на референдум, в парламента. От тях 310 078 са коректни, установи проверка на главната дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“. След това бяха довнесени още 100 000 подписа, но дори с тях истинските не достигнаха до 400 000, което бе границата над която парламента щеше да е задължен да проведе допитването.

Според законовата уредба за участие на гражданите в управление, парламента е длъжен да свика референдум, ако са събрани 400 000 легитимни подписа на пълнолетни лица, които са български граждани, тоест които имат право да гласуват. При внасянето на минимум 200 000 коректни подписа, от НС трябва в срок от три месеца, считано от датата на тяхното внасяне, да се произнесат дали ще се проведе или няма да се проведе референдума.

От комитета смятат да изчакат решението на Конституционния съд и в случай на нужда да преразгледат допитване по него. Това се случи в следствие на оспорването на конституционалността на единствения въпрос, съвпадащ с подписката на „Шоуто на Слави“, за редуциране броя на депутатите на половина (от 240 на 120), от страна на президента Росен Плевнелиев. „Поради зачестилите твърдения, че искам да използвам допитването за личните си цели, съм готов да се откажа и от въпроса за броя на аптеките, въпреки че оспорваната от нас норма е противоконституционна“, каза по случая Марешки.

Инициативният комитет, започна със събирането на подписи още началото на ноември 2015. Инициативата наречена „Референдум 2016“ предвижда общо за страната допитване по пет основни въпроса. Като само един от тях е пряко обвързан с дейността на варненския бизнесмен, а именно: „Подкрепяте ли да се премахне ограничението едно лице да може да открие не повече от 4 аптеки на територията на страната, за да стане пазарът по-конкурентен и да се намалят цените в аптеките?“. Останалите въпроси са:

  • Подкрепяте ли да се въведе регулация на пазара на горива, така че да се гарантират по-ниски цени в бензиностанциите?
  • Подкрепяте ли да отпадне имунитетът на народните представители?
  • Подкрепяте ли да отпадне напълно държавната субсидия за финансиране на политически партии и коалиции?
  • Подкрепяте ли броят на народните представители да бъде намален от 240 на 120?

Виж също

Източник: Pixabay

Проектът АЕЦ „Белене” е пагубен за България, според Валери Симеонов

Излезлият напоследък отново на дневен ред проект за АЕЦ „Белене” предизвика коментара на съпредседателя на …